HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL

Na 16 weken kun je veilig groenvoer gaan geven. Daarvoor ook al maar de darmflora is pas met 16 weken volledig ontwikkeld. Tot die tijd is de zuurgraad in de darmen nog laag waardoor nog niet alle bacteriŽn gedood kunnen worden. Je mag al met 8 weken beginnen maar doe het heeeel rustig aan en besef dat je een klein risico loopt.

O.k. met 16 weken kun je langzaam beginnen het hoeft niet hoor!!!  Maar in de praktijk vinden wij het voer saai en willen we ze toch wat extra's geven, doe dit dan ook met dingen die een toegevoegde waarde hebben.

Denk maar aan wat een wild konijntje in de vrije natuur tegen komt aan voedsel, veel gras planten struiken, onkruiden af en toe een nootje besje wat zaden een takje, boomschors...en nee geen moestuin vol met wortelen witlof en andijvie!!  en ook een koelkast met een krop ijsbergsla, tomaten komt ie ook niet tegen!! En nee ook yoghurt drops groeien niet aan de bomen!!  Maar krijg ik dan te horen ze vinden het zo lekker!!  ja tuurlijk geen een konijn maar eens bastonje koeken, chocola of paprika chips, daar doen ze bijna een moord voor. Maar of het goed is? eens even denken.....mmmm nee.

In groentes van ons zoals wortels, andijvie, sla bloemkool etc. zitten groentes die het konijn lekker vindt maar in bep. groentes zitten dingen die niet altijd goed zijn. Als die groentes in de vrije natuur zouden staan zou je zien dat ze van alles maar wat zouden eten van wat het lichaam van hun vraagt. Dus als ze zelf mogen kiezen eten ze zeer gevarieerd. Als jij dus een krop andijvie in de ren legt en een konijn heeft geen andere keuze zal hij veel van de andijvie eten . Heeft hij sterke darmen zal er niet zoveel gebeuren maar andijvie werkt gasvormig waardoor een konijn met een zwakker darmstelsel, waar de franse hangoren om bekend staan, al snel zal opblazen met alle desastreuze gevolgen dan dien. Dus als je hem iets van onze groentes wilt geven doe dan gevarieerd n kleine stukjes. Maar de voorkeur gaat uit naar onkruiden uit de tuin gevarieerd geplukt zodat hij zelf kan kiezen.

Op internet vinden we talloze lijsten over wat goed en niet goed is aan groenvoer. Als je konijn los in de tuin loopt en er is genoeg variatie zal hij zelf kiezen wat goed en niet goed voor hem is gaat hij naar de klimop en eet een stukje en zal vervolgens andere dingen eten om het aan te lengen. als jij natuurlijk alleen klimop in de ren hebt groeien en niks anders dan zou dat wel eens grote problemen en een vergiftiging kunnen veroorzaken.  Franse hangoren zijn iets anders als andere konijnen. Zoals een Vlaamse reus een halve groencontainer is, is een franse hangoor een konijn waar je toch voorzichtig te werk moet gaan met voeren wil je de darmflora niet omzeep helpen.

langzaam opbouwen
wees consequent
lekker gevarieerd
hoe vezelrijker hoe beter
andijvie, witlof en sla zijn helemaal uit den boze


Nu hoor ik gelijk 3 man roepen ja aar mijn konijn eet altijd sla en er gebeurt niks!!   Dan heb je mazzel!  Maar voor de nieuwkomers begin er niet aan het risico dat het mis gaat is groot en daar zitten je niet op te wachten.

© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN GROENVOER