HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL


Rond de 8 weken mogen FH het nest verlaten vaak wordt mamma bij de jongen weggehaald op deze leeftijd om haar conditie te sparen. Mamma raakt ze beu gaat op de jongen rijden kortom het wordt tijd dat de kinderen het nest gaan verlaten. Als fokker zijnde moeten wij proberen om binnen 2 weken de jongen te plaatsen naar hun nieuwe baasje.

Op het moment dat moeder en jongen gescheiden worden zal de weerstand van de jonge een dipje maken. Ze gaan tenslotte van de moedermelk af en moeten het nu echt alleen gaan doen. Ze lopen een wat groter risico om ziek te worden in deze periode. Broertjes en zusjes gaan weg er komen een hoop vreemde mensen langs kijken aaien etc. kortom een stressvolle tijd met een verhoogde kans om ziek te worden. Als er een ziek wordt is er een grote kans dat hij zijn broertjes en zusjes ook aansteekt en in het ergste geval gaat een heel nest dood. 

Aan de fokker dus de moeilijke taak om dit zo soepel mogelijk ,weinig stress en zonder ziek worden te laten verlopen. We treffen hiervoor maatregelen om de weerstand te vergroten, proberen het enten gelijk te laten vallen met ophalen en eventueel tatoeŽren Om de zo veel mogelijk stress op 1 moment te laten vallen.  Kortom een bijna onmogelijke taak.  Na 10 weken wordt de kans ook nog eens extra vergroot dat er gevochten met elkaar gaat worden met alle gevolgen van dien.

Veel mensen zijn niet op de hoogte dat de organisatie van het plaatsen van de konijntjes in zo'n kort mogelijke tijd moet gebeuren in het belang van de gezondheid van de konijnen. Met dit verhaal in je achterhoofd kunnen wij dus niet in gaan op verzoek als:
Ik moet nog even de tijd in orde maken dus kun je het konijn 2 weken vasthouden.
Dit verzoek kan alleen ingewilligd worden als ik plaats heb om het dier apart te zetten en het diertje in kwestie vooruit wordt betaald. Kortom het wordt dan jou dier wat nog even bij mij mag logeren tot je klaar bent. In dit geval kom je even tussendoor kijken om hem uit te zoeken of te bekijken of je betaald het dier "blind" in goed vertrouwen en uiteraard kan ik foto's sturen van hem of haar.

"Ik wil graag een optie hebben op de blauwe en kom volgende week donderdag op mijn vrije dag kijken want eerder kan ik niet ( 1,5 week later) ". Je snapt natuurlijk dat dit niet kan. Als 2 mensen dit doen zijn we 3 weken verder met alle gevolgen van dien. Terwijl in de tussentijd al 3 geÔnteresseerde langs zijn geweest die hem misschien al een goed tehuis konden geven.

Tips:

Maak pas de afspraak met je fokker als je er helemaal klaar voor bent. Je kunt bellen van te voren wanneer ongeveer de nestjes komen of de deur uit mogen zodat je kan plannen om alles klaar te hebben voordat ze 8 weken zijn.

Niet eerst het konijn reserveren en dan de boel gaan regelen. Een ren moet gemaakt worden, de ren moet misschien bestraat worden een hok moet nog worden geschilderd. Etc. etc.  Verplaatsen tijdelijk van het konijn is ook niet gunstig. Zorg dat je helemaal klaar bent en ga dan "shoppen" Want als je eenmaal een toetje ziet waar je verliefd op wordt is het moeilijk om nee ik ben nog niet klaar te zeggen.

De meeste ideale omstandigheid

De meest ideale omstandigheid is dat je het konijn precies met 8 weken ophaalt op een afgesproken dag. Ze kunnen die dag weg bij mamma worden ingeŽnt en eventueel getatoeŽerd en gaan naar hun nieuwe permanente verblijf. Dan is alle stress op een dag en het konijn loopt het minst kans op ziek te worden omdat de weerstandsdip minimaal is.

Hoe is dit te realiseren als fokker zijn de? Zodra we weten dat een nest het goed blijft doen en je de geslachten weet ( rond 6 weken) kunnen er harde afspraken gemaakt worden. Ik wil dan ook graag dat het konijn vooruit betaald wordt d.m.v. een factuur.  In de praktijk komt 40% n.l. zijn afspraken niet na en dat komt de strakke organisatie die noodzakelijk is om  de gezondheid van de konijnen te waarborgen  niet ten goede.

Dus d.m.v. het  vooruit te laten betalen van het konijn kunnen wij de serieuze geÔnteresseerde eruit filteren t.o.v. de mensen die niet serieus zijn.
Wij laten mensen niet vooruit betalen als we niet zeker weten aan de vraag te kunnen voldoen. We houden altijd een paar konijntjes achter de hand als er eens een keer 1 ziek wordt of dood gaat zodat mensen, zeker met kinderen niet teleurgesteld hoeven te worden. Dit is natuurlijk geen garantie maar we proberen teleurstelling tot een minimum te beperken. En geld wordt onmiddellijk teruggestort als we niet aan de gemaakte afspraken kunnen voldoen.

Uiteraard hoef je niet vooruit te betalen en kun je gewoon komen kijken wanneer jou dat uitkomt.  Maar we kunnen dan niks reserveren of vasthouden voor je. Je komt dan gewoon kijken naar wat er op dat moment dan is. Bel dan 's morgens nog even voor je komt wat er die dag dan zit aan jonge dieren. Uiteraard kunnen we wel 1 dier vasthouden voor 1 dag als je van ver moet komen je komt dan natuurlijk niet voor niks.

Een uitgebreide uitleg, maar ik heb gemerkt dat dit noodzakelijk is zodat er begrip kan worden opgebracht voor de harde strakke en zakelijke aanpak.
Hopend dat het voor een ieder duidelijk is met vragen mag er uiteraard contact worden opgenomen

© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOOR RESERVEREN