HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL

Franse hangoren moeten regelmatig geborsteld worden. Zij hebben een 3 keer dikkere vacht dan een gewoon konijn en aardoor ook een extremere verharing. De haren bestaan uit 3 lengtes als de onderharen loskomen blijven deze op de lastige plekken zoals de kont vaak in de haren klitten waardoor vervilting kan optreden. Ook onder de staart is dit vaak te zien bij konijnen die loslopen. Hierbij moeten ze dus geholpen worden.  Voor elke haarsoort heb je een andere borstel nodig. Voor franse hangoren gebruiken we een honden of katten borstel met fijne metalen pinnetjes die een kromming hebben aan het uiteinde van de punt zodat je ze aan de grond van de haar erin stopt en zo de kleine korte haren die in de andere haren verstrengeld zitten eruit kunt trekken.  als je het konijn goed bijhoud is dit geen probleem en kom je met enkel een borstel af. Behalve als je het periodiek doet en de klitten zijn al verder gevorderd zul je een fijn kammetje nodig hebben om in de klitten te haken en deze voorzichtig met beleid los te trekken. de huid bij de staart is teer en kan snel scheuren dus doe voorzichtig!  Klitten bij de kont en staart kun je niet laten zitten, de huid krijgt n.l. geen beluchting en vacht en huid problemen kunnen ontstaan. Hieronder bij de foto's kun je zien wat er gebeurt en hoe je het schoon maakt.  LET OP!  je bent snel genijgd om te gaan knippen, Dat is en gevaarlijk en je lost het probleem niet op. als je de bovenste laag vieze klitten eruit hebt getrokken krijg je vaak geen grip meer met je kam en maak je het jezelf moeilijk. Het ziet r dan wel fatsoenlijker uit maar det dode losse haar zit nog steeds tussen het goede haar. en het dode haar moet eruit.

Franse hangoren hebben in basis allemaal de zelfde vacht maar door fok, selectie en in kruisingen wil de vacht nogal eens verschillen, De een heeft een halve cm langer, de ander een extreem dikke vacht wat we graag zien maar wat wel moeilijker in de verzorging is en de ander heeft een gele gladde soepele open vacht ( minder gewenst voor de tentoonstelling) en die hoeft bijna niet geborsteld te worden als ze b.v buiten in een hok zitten.
Als je fransoos binnen woont zul je hem zeker moeten borstelen als je bedenkt dat alles wat je in je borstel hebt niet in je huiskamer rond dwarrelt zal je hem graag willen borstelen!
In de verharingsperiode zul je hem vaker moeten helpen als in de periode dat hij niet verhaard. Ook als je hem van kleins af aan borstelt zal hij dat ook gewoon zijn.

hieronder heb kwat foto's staan ter verduidelijking.

foto 1 is een franse hangoor die 1 maand tijdens de verharigsperiode niet geborsteld is en altijd buiten los loopt. Je hood hem op zijn rug met de oren tusen de ellebogen geklemt. doe je dit berijkt kun je zien in het stukje bij FH en nagels knippen.

foto 2 probeer ik met de punten van en fijne kam een opening te creeren waar ik de tanden in kan haken en het eerste stukje vuil los te trekken wat ik doe op foto 3.

foto 4  Ik heb een gaatje gecreerd en kan van uit daaruit kleine stukje vacht in de kam haken en eruit trekken . Hou met de vrije vingers / hand de staart en de haren vast.© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN HAARVERZORGING

SAFI

SAFA

Miss. B

109


foto 5  langzaam werk ik naar boven toe, als ik met de staart klaar ben vouw ik de staart naar binnen en ga ik de achterkant van de staart en kont doen, dan de flanken en liezen van het konijn.

foto 7  Hier kan je dus de geļrriteerde schilferige huid zien. dit heeft niks met mijt te maken maar gewoon aantasting van de huid door slechte beluchting.In dit geval werk ik met 2 verschillende kammen en een borstel. als laatste borstel ik de voetzolen nog even en trek er de lichte plukken uit die uitsteken ( oud haar) of vervilt zijn.
Doe wel voorzichtig met de voetzolen als het konijn voetzoolwondjes heeft.


foto 1 ,2 en 3 A Hier zie je het "normale" borstelen van de franse hangoor. Je maakt een scheiding in de vacht en haakt de puntjes van de borstel er bij de bodem in en trekt het met de haar richting mee.
Mijn linkerhand verschuift heel langzaam in de richting van de kop en ik blijf met mijn rechter hand steeds de zelfde handeling herhalen . Inhaken en naar achter richting de kont met de haar richting mee trekken.

Hieronder zie je het nogmaals alleen dan met een filmpje