HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Thuiskomst
Als je je Fransoos zindelijk wilt maken en of met plasbakken werkt zoals ik dat doe is het verstandig om je kooi als volgt in te delen: Laat heel de vloer kaal, echt niks op de bodem. In de plasbak doe je de helft of net iets onder de helft vlasvezel, aubiose of hennepvezel en in het ruifje wat je aan de muur boven de plasbak bevestigd of hangt daar doe je het hooi in.  Je laat je fransoos 3 dagen min. in zijn kooi zitten, je mag hem of haar er wel uithalen om op schoot te nemen en te kroelen zo vaak als je wilt maar hij mag nog niet vrij rondlopen anders gaat ie zelf bepalen waar hij of zij gaat plassen en nu dwing je hem om op de plasbak  zijn plas te doen.  Zolang hij nog niet zindelijkis nog niet vrij rond laten lopen!!

omgeving
Je hoeft echt niet voorzichtig te doen of b.v de hond en de kinderen er van weg houden gelijk alles normaal doen zoals het is het dagelijks leven is. Hij is beter af als hij gelijk weet waar hij aan toe is. alsdat hij e stress in etappes te verdragen krijgt.


1e voeding.
Als je thuiskomt mag hij een klein handje brokken hebben (hetzelfde als wat hij bij de fokker krijgt), je wacht min. 24 uur met  het geven van een normale hoeveelheidbrokken maar geeft hem wel volop hooi, stro en vers water. Dit doen we  omdat een konijn  een drager is van allerlei ziektes. Door stress veranderd de zuurtegraad en komen de bacteriŽn van uit het onderste gedeelte van de dunne darm naar voren en zoeken houvast . Dit hou vast vinden ze bij veel koolhydraten ( voer) en vinden ze niet bij vezels ( hooi en stro)  Dus deze methode is een klein hulpmiddeltje om maar te voorkomen dat je konijn ziek wordt door stress.  Ook een 1/2 theelepel wijn azijn op 1 liter fles water is zo'n truckje op de zuurgraad zo te beinvloeden dat de bacterieen daar blijven waar ze horen. De dag later geef je 2 handjes voer en de 3e dag zoveel als hij wil eten.
Ik voer zelf franse hangoren / vlaamse reuzen voer , het allerbeste voer voor franse hangoren . Dit voer heeft alle ingredieenten voor een snel groeiend ras wat een hoop problemen voorkomt.


Waar op te letten?
Een franse hangoor kan inderdaad ziek worden door de stress bij aankomst. Contoleer daarom de eerste weken altijd goed de keutels. Deze moeten voldoende geproduceerd worden. De eerste dag moeten dat er 15 zijn en de dag erna alleen maar meer en meer en mag niet afnemen naar minder dan 15.  Worden het er elke dag minder neem dat onmiddellijk contact op met je fokker.  Soms hebben franse hangoren de irritante gewoonte om stil te vallen door de stress, door de verplaatsing raakt de darmflora uit balans waardoor de darmen stilvallen. Dit kun je dus zien aan het uitblijven van de keutels. Dit is eingelijk altijd standaard dag 2 a 3 na de verhuizing.
Sommige konijnen gaan bij thuiskomst stil in een hoekje zitten zijn doodsbang en komen niet uit hun schulp ( na 2 uur nog niet) . Het is dan de kunst om ze uit hun schulp te lokken door kleine lekkernijtjes ,  zoals paarde bloemblaadjes, stukjes peterselie, gras, wilgentakjes, weegbree etc.  Het gaat niet om de hoeveelheid maar dat ie maar iets eet elke 2 uur.  Leg de lekkere dingetjes verspreid door heel zijn kooi zodat je hem uitlokt tot rondwandelen in zijn nieuwe huis.
Drinken en plassen zegt niks over de gezondheid van het konijn. KEUTELS wel!! Dus hou deze goed in de gaten. Soms kan een konijn totaal niet gestresst lijken maar toch stilvallen.
In de praktijk is gebleken dat protexin het middel is voor het stilvalen van de darmen. Protexin is een probiotica die op natuurlijke wijze de darmflora weer hersteld. zorg dat je alijd en kuurtje in huis hebt als je een franse hangoor aanschaft. Tevens is protexin een heel goed middel tegen verstopping!

Mensen die bij mij een Fransehangoor kopen krijgen altijd standaard een zakje protexin mee! Dit is bij de prijs inbegrepen.


waar kun je protexin verkrijgen, waar verkopen ze protexin? Bij sommige dierenartsen of bij Dekonijnenwinkel.nl
De beschrijving van hoe te gebruiken staat ook op de website bij de konijnenwinkel bij protexin

Let op: geef alleen groenvoer als je bijna zeker weet dat ie niet uit zichzelf gaat eten. Hooi en stro is absoluut beter om te eten voor je konijn maar niks eten is slechter dus dan pas groen voer ( paardebloemblad, gras en weegbree!!) gaan geven geen groentes van ons maar letterlijk alleen maar gras, paardebloemblad, weegbree, peterselie, fruitbomen hout of bladeren, diverse onkruiden gedroogde kruiden van de dierenwinkel. Alleen deze dingen zijn geschikt, geen sla, wortels brood etc. gaan geven!!.
Geef je franse hangoren die je bij mij haalt dan ook tot 16 weken geen groenvoer totdat de darmflora is volgroeid en ga dan langzaam  beginnen als je dat wilt. Maar wat je ook doet bouw het langzaam op en langzaam af


Verder bij twijfel of vragen bel je je eigen fokker.


Tenslotte wil ik nog als tip wil meegeven om regelmatig de oren van je konijn te voelen zodat je weet wat zijn normale temperatuur is. Is je konijn ziek of heeft hij koorts, dan zullen zijn oren koud(er) aanvoelen. De temperatuur van de oren is dan ook een goede graadmeter om vast te kunnen stellen hoe je konijn zich voelt!


Veel plezier met je nieuwe Franse Hangoor

© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FH 1 WEEK