HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Een franse hangoor is geen klein konijntje wat je in een standaard hok kunt stoppen. Je zult op zoek moeten gaan naar een speciaal aangepast hok of het zelf maken.


Denk eerst goed hoe je je Franse hangoor wilt huisvesten:


Buiten in een hok
Maak dan een hok liefst min. 1,70 bij 70. zelf vindt ik 2mtr bij 80 cm een leuk oppervlakte, hou er serieus rekening mee dat het zo'n leuk ras is dat je volgend jaar terugkomt bij mij om een vriendinnetje te halen voor je ram! En dan moet het hok groot genoeg zijn voor 2 en met deze maat is dat het geval ( 2 bij 80).


hou rekening dat als het om een hok gaat met een ren eronder of ernaast dat je de keutels moet kunnen opvegen dus als het niet helemaal open kan dat je onder het hok om handen en knieŽn moet kruipen om met blik en veger de keutels te kunnen opgeven. Daarvoor vind ik een hok in een ren gemaakt makkelijker om dat je het naar je eige afmeting kan maken vrij simpel b.v met halve tuinschermen of gaaspanelen 1 mtr. hoog en dat je gewoon in de ren zelf kan staan en met de bezem de boel even aan kan vegen.


Buiten in een hok met ren
Je kunt dus ook een nachthok nemen met daarom heen een ren. Als je een open ren maakt zorg dan dat je hoogte 1 mtr is!! Met mazen van 19 mm vierkantjes. Gebruik geen kippengaas, dit rukken ze eruit of ze klimmen erin. Het nachtverblijf moet  50 cm van de grond zijn zodat ze eronder kunnen zitten en dat roofdieren en of ongedierte niet zo snel in het hok komen en dat kou niet optrekt.  Voor 1 FH moet dit nachthok wat in een ren staat min 1,20  bij 60 cm zijn en dan volledig geblindeerd met een zijuitgang. Maak de doorgang min. 15 bij 15 max. 20 bij 20 cm. Maak een opstapje ( liefst geen loopplank) wat de helft is van de hoogt. Dus staat het hok 40 cm hoog maak dan op 20 cm een plateautje. Is het 50 maak dan 2 trede, een op 17 en 1 op 35 cm hoogte.
voor 2 FH min 2 mtr bij er moet ruimte zijn voor 2 plasbakken!!
Maak je hok van geÔmpregneerd tuinhout, en de vloer van betonplex. Vergeet geen ruif aan de binnenkant van het hok te maken zodat het niet nat wordt en er niet op geplast kan worden. Maak je dak iets aflopend en laat het overal een paar c.m uitsteken zodat het afregenende water niet langs de wanden loopt.


Buiten in een hok en los in de tuin


Neem dan voor 1 konijn een leuk formaat hok dus min 2.00 bij 80 dat als je een weekendje weg gaat en hij moet een weekend in zijn hok blijven er niks aan de hand is. Zorg dat je tuin konijn proof is, dus geen  giftige planten liefst alles betegeld. Als je gras hebt hou er dan rekening mee dat de keutels niet snel verteren ( 1 tot 2 jaar) Dus een betegelde tuin die je aan kunt vegen is makkelijker!
Vrouwtjes Franse hangoren zijn flinke gravers in het voorjaar als ze hun nesten gaan maken. Een ram daarentegen graaft minder tot niet.
Hou ook rekening mee dat als een Franse hangoor eenmaal weet dat het gras groener is aan de overkant dat ie de tent afbreekt als je hem weer een tijdje in z'n hok opsluit. Dus denk goed na hoeveel vrijheid je hem gaat even. EEnmaal de vrijheid geroken is het heel moeilijk om hem weer te beperken.


Hok met trapjes.

Met een klein hellinkje en een kort loop plankje hebben franse hangoren niet zo'n moeite maar als de helling te groot of te lang wordt en ze niet met 1 sprong het kunnen halen en ze moeten echt een helling op gaan lopen wordt het problematisch en ook ronduit gevaarlijk. je kan de helling onderbreken door een kist, of boomstam.  zodat ze in 1 of 2 sprongen in hun hok kunnen springen i.p.v. lopen.
Toch een helling doe dat an alleen bij een 8 weken oud konijn duw hem omhoog en naar beneden de meeste vinden het niet zelf uit en zal je het hem moeten laten zien. Een volwassen konijn? echt niet meer aan beginnen als hij dat niet gewend is.
© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FH EN HUISVESTING BUITEN