HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Ik krijg vaak mailtjes over mensen die problemen met hun ram of voedster hebben, dat ze grommen of dat ze ronduit aanvallen op het moment dat ze ze willen aaien in hun ren of het eten willen pakken b.v.
Konijnen zijn eigenlijk nooit agressief maar hebben een hele sterke territorium drang. Jij wilt tenslotte ook niet dat er een vreemde zomaar je huis in komt lopen. Zijn hok is zijn huis. Een heel lief karakter konijn zal hier geen moeite mee hebben dat jij in zijn huis komt maar een dominant karakter wel. Ook is een konijn is een groepsdier wat ook rangorde eist in de groep. Dus als jouw konijnen en jij samen een groep vormen in de ogen van het konijn zal het konijn ook dominant gaan reageren naar jou toe als hij de baas boven jou wil worden. Accepteer dit niet!!  Vaak zie je dit gedrag beginnen in de "pubertijd"zo tussen de 12 en 16 weken. Dit gedrag kan ook naar andere huisdieren toe zichtbaar zijn.


Wat is dominant gedrag? 
-       Als jij je handen in de kooi steekt zal hij je aanvallen d.m.v met zijn poten te gaan slaan en of grommen.
-       Ligt hij lekker op je schoot….staat hij ineens op begint te graven en te trekken aan je broek.
-       Rijden op jou of de hond / kat
  Dit gedrag zie je niet op het moment dat ie op vreemd terrein is. Dus haal je agressieve konijn naar binnen in huis waar die b.v nooit komt. Je zal  hem gewoon kunnen aaien en zie je niks meer terug van die agressie. Als dat zo is heb je te maken met territorium drang.


Hoe pakken we dat aan? Uit eigen ervaring heb je 2 mogelijkheden.


A: je kunt het respecteren en je laat hem zijn hok uit en als ie weg is ga je zijn hok pas verschonen, of je aait hem pas als hij z'n hok verlaten heeft en kom zo tot een wederzijds begrip. Hier zit wel een maar aan en dat is dat het konijn zijn territorium kan gaan uitbreiden op het moment dat hij vaker losloopt, en uiteindelijk niet meer te handhaven is.


B: de directere en in mijn ogen de beste aanpak, je tolereert het gedrag niet en gaat hem leren dat jij de baas bent. Als konijnen rangorde bepalen gaan ze op elkaar rijden wie de baas is. Het dominante konijn klimt bovenop de ander pakt het konijn aan z'n nekvel met z'n tanden drukt hem tegen de grond voor zover dat kan en berijd haar of hem.  Het heeft dan niks met sex te maken maar puur wie is de baas boven wie. Je kunt dit nabootsen door de oren en het nekvel stevig naar beneden te drukken zodat hij met z'n kop op de grond zit. En met je andere vrije hand sla je hem heel zachtjes maar ferm op z'n kont met je ronde hand zo het rijden nabootsend. Dit doe je elke keer als je het agressieve gedrag tegenkomt. Je mag het ook uitlokken, ga met je hand in zijn kooi en lok hem uit om aan te vallen. Als hij dit doet reageer jij onmiddellijk met de rij methode.  Hij is nu wat beduusd  misschien. Ga verder met hem uit de tent te lokken door in zijn voerbak /etensbak te rommelen of voor hem te tikken, met je vingers op de grond. Hij zal je weer grijpen en jij reageert onmiddellijk met de rij methode.  Konijnen met een gemiddeld karakter zijn vaak al na 2 keer onder de indruk en negeren je dan . Hoe sterker en dominanter het karakter hoe vaker je het zal moeten herhalen. Op het moment dat hij het niet meer doet als je hem uitlokt ga je hem belonen door hem 5 min. heerlijk te aaien over zijn kop, kronen en oren. De  effectiviteit van deze methode zal variėren van 1 dag tot een week of 3 max.  maar het resultaat is blijvend. Een enkele keer als een situatie veranderd zal het nog een keer terug kunnen komen maar als vaak de rangorde in de groep duidelijk is is het van blijvende aard.


Als tip wil ik meegeven dat als je een konijn weg haalt uit zijn omgeving en bij iemand anders plaatst je gewoon van voren af aan kunt beginnen. met een schone lei. Dus een konijn wat bij pietje in zijn hok enorm agressief is vaak na een autoritje en een vreemd hok bij jantje een kompleet ander konijn en als je daar de rij methode gelijk gaat toepassen ben je vaak in staat om een engel van een tiran te maken.


Dus verwar territorium drang niet met agressie!!


© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN AGRESSIE