HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL

Een Franse hangoor bevalt in 95 % van de gevallen op de 31e dag.  dus wordt je konijn op 1 januari gedekt is 2 januari de 1e dag en reken je verder tot 31 dagen en wordt dan 1 feb. de uitrekendatum. wordt ze 1 april gedekt is 2 mei de uitrekendatum.   Een enkeling doet het op de 32e dag. vaak zie je dan dat je in de avond hebt gedekt of at ze 's nachts geboren worden. vaak is de afwijkingscoŽfficiŽnt maar enkele uren vaak.

vaak zie je de keutels in de laatste dagen veranderen de voedster eet minder als haar buik goed vol zit of heeft last van haar darmen. geef haar bij slecht eten lekker gras, paardenbloemblad en weegbree.  Je ziet dat ze veel licht te slapen in de laatste dagen wordt ook geen nest meer gebouwd. of  ze heeft hem al klaar of ze maakt er helemaal geen of net voordat ze moet bevallen op de dag zelf.

In de laatste week zie je vaak de jongen in de buik bewegen als het er meerdere zijn.  Let wel op kijk maar eens ij een ram ook daar zie je buik bewegingen dit zijn de darmen en maken een golvende beweging. Bij een zwangere dame zie je vaak "pokjes" dus kleine stoot bewegingen van de jongen.

Op het moment dat ze wol gaat trekken...(als ze wol trekt)  kun je er op rekenen dat het gaat beginnen.

Nadat ze veel wol van haar buik, flanken en of borst heeft . Stoel pakken en erbij gaan zitten!!  Heel veel konijnen eigenaren zullen zeggen met rust laten afblijven etc.  Die hebben nooit een ranse hangoor gehad!  Een fransoos is vaak zo relaxt dat mamma het gewoon prima vindt dat je er bij bent en er zelfs aan zit. De spelregel in dit geval is let goed op mama's lichaamstaal is die agressief/ brommerig of onrustig laat je haar met rust. Is het gewoon een Franse hangoor die jou goed kent en zich niet anders als anders gedraaid mag je er gewoon bij zijn. Ik heb honderden nesten geboren zien worden waar ik met mijn neus altijd boven op zat en nooit gaf dat problemen.

Na het wol trekken gaat het dus van start. Een soepele bevalling zorgt er voor dat de jongen er binnen het half uur daarna zijn. na het wol trekken licht ze languit vreselijk na te hijgen een super hoge hartslag, staart omhoog en kop omhoog zo licht ze een hele tijd. Daarna zal ze als een bolletje plaatsnemen op de plek waar ze wil bevallen of in het nest gaan liggen en wachten totdat de weeŽn beginnen. Moeders kromt zich er komen van ie sidderingen langs haar rug en daarna duikt ze met haar kop naar haar vagina om het eerste zakje met jongen te ontvangen. Ze bijt het zakje open terwijl het uit de vagina komt ze eet het zakje, de placenta op en bijt daarbij gelijk de navelstreng netjes af, ze kneust hem als het waren echt knap Dat krijg ik zelf met goed fatsoen niet voor elkaar!! Daarna poetst ze de jonge leven in de longetjes komen langzaam op gang en de een ademt gelijk en de ander moet nog wat opgewreven worden. Ze komen in en snel tempo achter elkaar en als het er veel zijn kan ze het opeten van placenta's niet altijd aan, deze ruim ik dan zelf op na een tijdje. Ook dood geboren jongen worden gewoon opgegeten!! Dit is helemaal normaal de rotzooi moet tenslotte opgeruimd worden anders trekt het ongedierte naar het nest.

Ze probeert alle jongen onder haar te houden zodat de jongen en warm blijven en hun eerste melk kunnen drinken die ze zo hard nodig hebben, en dat is heel belangrijk dat je die fase niet verstoord! Als de bevalling klaar is en alle jongen hebben gedronken zal ze van de jongen af gaan en in de plasbak of ergens verderop zich zelf gaan wassen of uitrusten. Geef haar wat lekkers, hooi/ gras/ paardenbloem, kruiden of andere  lekkere dingen om gelijk aan te sterken.  De jongen moeten nu drogen . als de jongen droog zijn en bij elkaar liggen zullen ze vaak vanzelf naar het nest kruipen / door de wol gelokt worden.  liggen ze te ver van het nest mag je ze best helpen door ze in het nest met wol te leggen. Maar wacht totdat ze droog zijn anders plakt al het haar aan het natte lijfje en wordt het een bende!!  is het super koud buiten dan zo snel mogelijk dat nest in, nat of niet nat.

Soms heeft mamma geen nest of wol getrokken. Wacht gewoon ff af zeker als het mooi weer is en ze het toch niet koud hebben  of mamma maakt nog een nest en help je haar daarna met de jongen erin te leggen of  het is zo warm dat er geen wol in het nest hoeft, gewoon lekker in een mooie kuil leggen met wat hooi er overheen als het nodig is als beschutting vaak zie je dan dat moeders de volgende dag alsnog wol heeft getrokken.

Na 12 uur zal ze de eerst keer voeden en dan om de 12 uur 's morgens en 's avonds. Dat duurt maar 1 minuut dus dat moet toevallig zijn dat je het ziet. Veel mensen bellen mij ongerust op dat het geen goede moeder is omdat ze weg blijft bij het nest en ze niet zien dat ze gevoed worden. PRIMA! De beste mamma's laten het nest met rust. Als je wilt kijken doe dit dan 's morgens of 's avonds rond die voedertijden dat de kleintjes 12 uur slaap krijgen. Als de jongen b.v. 3 keer op een dag wakker worden gemaakt zijn ze in een paar dagen dood. Ze hebben die 12 uur slaap nodig om op kracht te komen voor de zeer intensieve voeding minuut.

© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN BEVALLING