HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Ik krijg regelmatig vragen over de bobbel( s) op de rug van het konijn.


Als de konijnen 8 weken zijn worden ze ingeent tegen VHD en Myxomatose. Dit gebeurt met de entvloeistof van cunical en lyomyxovax. Allebei wordt er 0,5 cc ingespoten meestal niet aan 1 kant. Op deze plekken kunnen dus bobbels of een sliert met bobbeltjes onstaan. Dit komt doordat de entvloeistof wordt ingekapseld. Vaak worden deze bobbels in de loop van de tijd groter doordat er allerlei troepjes onder de huid aan vast blijven hangen. Soms verdwijnen de bobbeltjes ook geleidelijk. Maar bij een enkeling blijft hij altijd zitten. Deze entreacties kunnen geen kwaad. Het is een normaal verschijnsel van de inentingen. En waarom het bij het ene konijn wel is en het ander niet weet ik niet. Hoe ouder het konijnen hoe minder vaak deze reactie voorkomt. Bij volwassen konijnen zie ik deze reactie bijna niet terwijl bij de jongen van 8 weken dit 1 op de 2 keer is.Mijn ervaring is als je bij het inenten de wond masseetrt dat je vaker bobbels krijgt als dat je er helemaal afblijft.


Soms komt de bobbel naar de oppervlak en barst die open. Dat kan geen kwaad want dan komt het er uit en het konijn houdt vervolgens zelf wel de wond schoon. Hou voor de zekerheid in de gaten dat de wond schoon blijft en dat er geen ontsteking bij komt. Ga niet met je eigen ontsmettingsmiddelen werken want daar zit alcohol in en als de konijnen dat schoonlikken is dat niet goed voor ze. Wil je er toch wat opsmeren doe dan betadine zalf. Daar zit namelijk geen alcohol in.


Veel fokkers besluiten hun konijnen niet in te enten omdat deze bobbels zoveel problemen geven. Een konijn met een bobbeltje op z'n rug van de enting mag niet worden afgekeurd op de tentoonstellingen maar een konijn met een kale plek als gevolg van een bobbel die opengebarsten is wordt wel afgekeurd.


Persoonlijk laat ik al mijn konijnen wel inenten! Als je eenmaal hebt gezien wat een gruwelijke dood dit vhd en myxomatose met zich meebrengt .......dan is zo'n bobbeltje op de rug maar bijzaak!


Laat je konijn 2 keer per jaar inenten. Er zijn geen bepaalde maanden voor. Dat lees je wel vaak maar zorg er gewoon voor dat je je enting niet laat verlopen. Laat dus 1 keer per 6 maanden je konijn  inenten tegen vhd en myxomatose.  Tip: neem je entingsboekje mee en vraag aan je dierenarts of je een herinneringskaartje krijgt of dat je het zelf moet onthouden.


Vraag ook na of ze entdagen hebben. Bij veel dierenartsen hebben ze konijnen uurtjes waar je je konijn b.v voor 10 euro al kunt enten. Doe je dit op het gewone spreekuur dan betaal je consult plus de kosten van de inenting. Deze kunnen afhankelijk van de regio en de dierenarts,  varieren van 15 euro tot 35 euro.  Het is dan ook best slim als er veel dierenartsen in je omgeving zitten om eens rond te bellen. Vraag wat een enting kost en of ze speciale enturen hebben!  

Je kan je konijn niet te veel enten. dus als je b.v een 2e konijn neemt en je wil de enting gelijk trekken met de andere zou je ze ook nog 2 maanden al kunnen enten als dat 2 maanden terug al gedaan was.   dus liever eerder als later enten.  Zelf binnen een week 2 keer enten is geen probleem als je b.v er niet van overtuigd was dat het konijn wel of niet was ingeent kan dit gewoon.


fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN BOBBELS RUG