HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Of wel Encephalitozoon cuniculi een chique  benamingen voor een o zo nare parasite die in 80% van de konijnen populatie al aanwezig is in het lichaam zelf. Waarom het bij zo vele niks doet en bij andere enorme schade aanricht is nog onbekend. We weten er nog heel weinig vanaf hoe het werkt laat staan het succesvol te stoppen.
Mede omdat het zoveel aan kan tasten en zich dus bij elk konijn anders uit  is het moeilijk vast te stellen. Met een bloedonderzoek kunnen we dit al wel vaststellen.
E. cuniculi tast zenuwcellen aan. Het nestelt zich in de hersenen, het evenwichtsorgaan en in het ruggenmerg. Op deze manier geeft het afwijkingen aan de kop en de achterpoten
en er kan dus geen specifiek verloop worden gezien maar ik zal een lijst met symptomen opnoemen de eerste symptomen zijn de meest bekende en hoe verder de lijst met symptomen hoe minder bekent of komt minder vaak voor. Maar alles, of een enkel van deze lijst zou al kunnen duiden op een actieve  e-cuniculi.


1.        Geheel of gedeeltelijke verlamming, meestal van de achterhand. Heel vaak hoor je dat ze een dronken loopje hebben dus even goedlopen        dan weer omvallen, met name in de heupen en dat begint heel langzaam en dat wordt in  de dagen en weken steeds erger.


2.        Vrij snel slecht lopen 1 a 2 weken.  Bijna nooit binnen 1 dag dat is wel eens gebeurt na een operatie dat een konijn verlamt raakte door        e-cuniculie maar eerder wordt met dit symptoom gedacht aan een rugbeschadiging


3.        Torticollis, het hoofd is dan deels gedraaid /scheef waardoor het konijn omvalt en/ of rondjes loopt


4.        Soms Kale plekken op de buik vaak zijn het plekken die korter van haar zijn als de rest, niet kaal maar als je het ziet denk je hee da's        vorige maand kaal geweest en daar groeit weer haar op.


5.        Blaas en nierproblemen, incontinent zijn, dus nat geplast en  of veel drinken


6.        Grauwe staar


7.        afvallen


8.        Nystagmus is een verschijnsel of symptoom waarbij de ogen op een specifieke manier heen en weer bewegen, met een trage fase naar        een zijde en een snelle fase naar de omgekeerde zijde. Men spreekt van nystagmus naar links of rechts naargelang de richting van de        snelle fase. Een nystagmus kan horizontaal, verticaal, rotatoir of antirotatoir optreden.




Hoe te behandelen op dit moment: De oplossing is nog niet gevonden, elke keer wordt de behandeling nog bijgesteld en geschaafd als er weer nieuwe ontwikkelingen zijn.


1.        Panacur (= fenbendazol in een dosering van 20 mg/kg LG per dag oraal) 3maanden lang en de eerste 2 weken dubbele dosering.             
           Sommige fokkers zweren bij de werking van ivomac. Ik spuit het er gewoon ook bij dit is ook een parasitair middel net als panacur.


2.        Dexamethason  (corticosteroïde )  injecties gedurende 3 dag  om ontstekingen aan te vechten


3.        Vitamine B injecties om de zenuwcellen te laten herstellen.


4.        Duplocilline of baytril (antibiotica) ik spuit liever 1 keer oxyteracycline een lang werkende antibiotica dan hoef ik hem maar 1 keer te               
           prikken en niet steeds orale middelen te geven ie de darmflora om zeep kunnen helpen.


Lekker warm houden, schoon houden zorgen dat hij blijft eten en aangesterkt blijft en hou vooral zijn keutels in de gaten die moeten mooi blijven en niet stoppen!!


Hieronder zie je de medicijn voorschrijving voor een grote volwasse FH van ruim 7 kilo. Voorgeschreven door de arts van www.dierenkliniekwilhelminapark.nl te utrecht. Medicijnen zijn na tel. overleg eventueel op te halen.

subcutaan te spuiten:
Baytril 2,5%
1 x 3ml /dd gedurende 10 dagen
Vitamine B complex
1 x 2ml /dd
(ruikt naar Vit. complex bruis als er niet voldoende water is aan toegevoegd, ziet er uit als donkere ochtend urine)
dexamethason 2mg/ml
1 x 3 ml /dd
intraoraal:
Panacur suspensie 2,5%
2 x 6 ml / dd gedurende 10 dagen
aansluitend 1 x 6 ml gedurende enkele maanden ( ik neem aan minimaal 3 ivm relaps/remissie )
Baytril 2,5% 1 x 3ml /dd gedurende 10 dagen aansluitend op de sc injecties, niet tegelijk!
De kosten voor bovenstaande medicatie waren 106 euro.
Volgens de dierenarts is het gebruikelijk om bij de eerste symptomen 3-5 dagen sc dexamethason te spuiten ter versterking van de werking van de Panacur.
Vandaag ook begonnen met Covalescence Support. ( dwangvoer)
PS toedienen van dwangvoer gaat het gemakkelijkts met een Monoject 412 spuitje met een kromme tuit welke eenvoudig tot de juiste doorstroom-diameter kan worden geknipt of gesneden, inhoud is ongeveer 25 ml.


© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN E-CUNICULIE