HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Eten.

De meningen over eten lopen altijd erg uit een. Vandaar dat ik nu ook duidelijk aangeef wat mijn mening is en hoe ik mijn Franse hangoren voer.  Ik voer zelf science selective Het beste voer wat er is, het is wat duurder maar neemt een hoop problemen weg door zijn hoge vezezelgehalte worden darmproblemen tot een minimum beperkt daar zijn franse hangoren erg gevoelig op en calcium is ook erg laag en dant kan blaasproblem,en veroorzaken waar ook dit ras met name de mannetjes gevoelig op is.

Als je tog over wilt stappen of over moet stappen, stap dan nooit zomaar over op ander voer maar neem minimaal 20 dagen de tijd om rustig over te schakelen in stapjes van 5%.

Ik hoor vaak: ooo van die groene korrels die kun je bij ons ook kopen....FOUT... groene korrels zijn er in 1000 en 1 soorten de verhouding van wat er aan grondstoffen , vitamine, mineralen, calcium, vezels, ruwe celstof, en andere toevoegingen is gebruikt daar zit een enorm groot verschil in en daar reageert je konijn heelsterk in dus als je een merk voert denk niet van ooo die zak is er niet meer dus ik koop een andere, mis! Je konijn heeft de grootste moeite en zal het voer misschien niet verdragen en er diaree van krijgen of stilvallen ( darmen) . 

Mensen die bij mij een konijn kopen en een zak voer, hebben grantie op stilvallen. Op het moement dat je ander voer wilt geven en over gaat in de eerste weken op ander voer vervalt de garatie als het konijn komt te overleiden. UIteraard zal ik je altijd helpen om het nijntje er doorheen te slepen. Mijn advies is ook altijd blijf op het zelfde voer waar de fokker op zat, en als je over wilt stappen doe dat altijd op een voer wat hoger in vezels is en pas na 16 weken.


Als je bij mij een franse hangoor koopt kun je er een zak voer van 10 kilo science selective bij kopen voor 34.95 Ik heb deze zakken altijd op voorraad. je kunt dan gelijk een zak  meenemen op het moment dat je je konijntje komt ophalen. Met deze zak ben je het eerste 3 maanden onder de pannen!  Als je bij een andere fokker een konijn koopt  vraag op welk voer hij zit ( merk) en koop dit zelfde voer of vraag of je bij de fokker ook een zak voer mag kopen.

Tot 16 weken moet je heel voorzichtig zijn met ander ( groen) voer. Ga hier pas mee beginnen als ze 16 weken zijn, tot die tijd alleen water , konijnenkorrels en veel hooi en stro geven! De darmflora is pas met 16 weken volledig ontwikkeld. Tot die tijd is de zuurgraad in de darmen nog laag waardoor nog niet alle bacteriën gedood kunnen worden. Je mag al met 8 weken beginnen maar doe het heeeel rustig aan en besef dat je een klein risico loopt.
Eet je konijn alleen konijnenkorrels en geen hooi en stro, minder dan je korrels net zolang totdat hij wel hooi en stro eet! Dit is heel belangrijk voor een gezonde darmflora. Zie je dat je konijn uit zichzelf veel hooi en stro eet, dan kun je gewoon een grote bak voer neerzetten en mag hij onbeperkt eten. Zie je echter dat de verhoudingen scheef lopen en zie je hem niet meer knabbelen, geef hem dan ongeveer 25 gram korrels per kg lichaamsgewicht 's avonds en verder niets dan hooi en stro en water. Voer de hoeveelheid brokken wel op naarmate je konijntje ouder wordt he!  Te veel korrels en te weinig hooi en stro ( vezels ) kan in de eerste 12/16 weken entertoxemia opleveren. Een bacterie in de darmen die gas veroorzaakt als ze te veel koolhydraten en te weinig vezels binnen krijgen.


Na 16 weken.

Geef nooit grote hoeveelheden groenvoer maar een klein beetje en lekker gevarieerd. Wacht de ontlasting af! Blijven dit harde keutels dan kun je dit voer gewoon blijven geven. Constateer je echter diaree, dan geef je voorlopig geen groenvoer meer totdat de ontlasting weer normaal is. Daarna kun je een heel klein beetje proberen en langzaam de hoeveelheid weer opvoeren. Begin met de grootte van een postzegel en bouw dit langzaam op.  Wees erg consequent met voeren dus niet 3 weken niks en dan een krop andijvie geven of de hele winter in huis houden en dan ineens buiten het grasveld laten kaal eten dan weet je zeker dat ie de volgende dag dood is. Dus geef hem dan elke dag wat groenvoer. De ene kan hier beter tegen als de ander . dat moet je zelf even uitvinden of jou fransoos een moeilijke eter is of een vermomde groencontainer.

dus wat eet je fransoos nu:

onder de 16 weken : 80% hooi, 20 % stro, een bak vol met korrels onbeperkt zolang hij maar hooi en stro eet en vers water.
Het allerbeste voer is science selective door zijn hoog vezel gehalte en lage calcium.

boven de 16 weken tot 8 maanden: Het zelfde als boven + paardenbloemblaadjes,weegbree, gras, onkruiden uit de tuin gevarieerd, wilgentakken, fruitbomen takken en af n toe een traktatie om de band te versterken tussen mens en konijn kijk in de konijnenwinkel voor gezonde traktaties. geen yoghurt drops of honing overgoten sticks. De konijnenwinkel heeft een selectie gemaakt van voer en snacks die verantwoord zijn.

na 8 maanden: Zelfde als hierboven alleen beperkt korrels zo rond de 200 gram.


Los inde tuin, giftige planten
Ik krijg vaak telefoontjes of mailtjes over ongeruste eigenaren waarvan het konijn een "giftige"plant heeft opgegeten die we op de lijsten op internet tegen komen.  Eigenlijk hoef je daar niet bang voor te zijn. als je konijn gaat loslopen bouw je dit langzaam op de 1e dag 5 min. daarna 10 etc.  als je tuin vol met gevarieerde planten en onkruiden staat zal je konijn overal wat van eten zijn instinct verteld hem wat goed en slecht is en als hij wat verkeerd eet dan heeft hij de gave om het met een andere plant weer aan te lengen. Het gevaar schuilt hem als wij een giftige plant neem nou b.v klimop in zijn hok leggen en hij gaat enthousiast eten en heeft niks anders behalve die klimop kunnen eten dan zie je dat dat vergiftigingsverschijnselen kan veroorzaken of darmproblemen.

© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN ETEN
Science selective 34,95 voor 10 kilo.