HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Dit is een rammetje van 14 weken oud.  dit is als je hele lichte druk uitoefent. iets meer druk is de 2e foto.  Als een konijn opgewonden is en wil rijden ergens op en je draait hem gelijk om zul je zien dat het geslacht wel 5 tot 7 cm lang is. Dit zie je op de 3e foto.  Als je zelf kijkt mag je nooit te hard drukken. Ik noem het eerder wrijven als drukken. Soms wordt er wel eens gevraagd hoe je kan zien of je een ram of voedster hebt als een dier volwassen is. Draai ze maar eens om!! Deze ballen spreken boekdelen. Laat je niet verassen want door stres wilde ram de ballen nog wel eens intrekken in de buikholte maar dan nog verraden de lege zakjes zich dan.
fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN GESLACHTSBEPALING

De eerste foto is een  konijn va 13 weken. zoals je ziet is dit een voedster. Dit ziet er hetzelfde uit als bij een jong konijntje van 3/4/5/ weken, alleen wat kleiner uiteraard. Je ziet duidelijk een druppelvorm, of hoefijzervorm. De onderkant op de foto is rond en de kovenkant komen de uiteindjes bij elkaar. Als je een jong rammetje neemt van 3/4/5 weken ziet dit er bijna het zelfde uit alleen i.p.v. een druppelvorm is het een rondje. hoe ouder het konijntje wordt hoe duidelijker het gaat worden, want dat rondje gaat steeds verder naar boven komen. met 8/9 weken lijkt het net een poliep. een heel klein steeltje met een rondje er bovenop. Dit gaat steeds meer op de bovenste foto's lijken en het gaatje zal langzaam verdwijnen en met 14 weken is het al een echte penis. Ook de balzakjes kun je vinden met 14 weken, wel goed zoeken want het zijn gewoon losse huidkwapjes.

Geslacht bepalen. Hier zijn ook de meningen over verdeeld. Bij FH kun je het geslacht al zien bij 3 weken. Bij een enkele twijfel je maar 80 % kun je zien. Velen zeggen dat je pas mag kijken met 6 weken omdat te vroeg kijken gespleten penissen tot gevolg kan hebben, dit kan niet want een gesplete penis is niet te wijten aan hardhandigheid of te vroeg kijken. Gespletenpenissen is een resercieve overerving. Als je aan je dierenarts zult vragen of geslachtbepaling consequenties kan hebben ( vroegtijdig) dan zul je altijd horen dat dit geen kwaad kan mits het voorzichtig en met schone handen gedaan wordt natuurlijk. Ook aan de keurmeesters is deze vraag gesteld en die antwoord het zelfde, vroeg kijken is geen probleem mits dit kundig en voorzichtig gebeurt.  Weet je niet hoe het moet laat een fokker bij je in de buurt het de eerste keer voor doen hoe het correct moet. De enigste maar die ik heb aan vroeg kijken is dat je sneller fouten maakt in de geslachtsbepaling. Met 6 weken kun je het goed zien. Als je een konijn koopt vraag dan altijd aan de fokker om samen even te kijken en het verschil laten zien tussen voedsters en rammen zodat je thuis niet voor verrassingen komt te staan.
NOOT: OOK DE FOKKER KAN HET MIS HEBBEN! 98% VAN DE TIJD HEB IK HET GOED MAAR NET ALS EEN MENS HEBBEN DE KONIJNEN OOK WEL EENS EEN GESLACHTS AFWIJKING OF INGETROKKEN BALLEN OF GESLACHT WAARDOOR EEN RAMMETJE PRECIES OP EEN VOEDSTER LIJKT.

Geslacht bepalen. Hier zijn ook de meningen over verdeeld. Bij FH kun je het geslacht al zien bij 3 weken. Bij een enkele twijfel je maar 80 % kun je zien. Velen zeggen dat je pas mag kijken met 6 weken omdat te vroeg kijken gespleten penissen tot gevolg kan hebben, dit kan niet want een gespleten penis is niet te wijten aan hardhandigheid of te vroeg kijken. Gespleten penissen is een recessieve overerving. Als je aan je dierenarts zult vragen of geslachtbepaling consequenties kan hebben ( vroegtijdig) dan zul je altijd horen dat dit geen kwaad kan mits het voorzichtig en met schone handen gedaan wordt natuurlijk. Ook aan de keurmeesters is deze vraag gesteld en die antwoord het zelfde, vroeg kijken is geen probleem mits dit kundig en voorzichtig gebeurt.  Weet je niet hoe het moet laat een fokker bij je in de buurt het de eerste keer voor doen hoe het correct moet. De enigste maar die ik heb aan vroeg kijken is dat je sneller fouten maakt in de geslachtsbepaling. Met 6 weken kun je het goed zien. Als je een konijn koopt vraag dan altijd aan de fokker om samen even te kijken en het verschil laten zien tussen voedsters en rammen zodat je thuis niet voor verrassingen komt te staan.
Vroeg of vaak naar de geslachten kijken lijkt wel tot onrust te zorgen bij de jonge konijnen ik vermoed dat je ze wat sneller rijp maakt op deze manier. Je ziet vaak dat ze sneller op elkaar gaan reiden wanneer er vaak nar de geslachten gekeken wordt. Het kan toevalzijn maar ik vindt het opvallend.

soms hebben mensen vragen over die "smerige" plekken met puistjes naast het geslacht........    gefeliciteerd. Je hebt de geurklieren gevonden!!
Op de pagina geurklieren vindt je de uitleg over deze organen. ( zie de 3e foto)


NOOT: OOK DE FOKKER KAN HET MIS HEBBEN! 98% VAN DE TIJD HEB IK HET GOED MAAR NET ALS EEN MENS HEBBEN DE KONIJNEN OOK WEL EENS EEN GESLACHTS AFWIJKING OF INGETROKKEN BALLEN OF GESLACHT WAARDOOR EEN RAMMETJE PRECIES OP EEN VOEDSTER LIJKT. OOK AFWIJKENDE GESLACHTEN KOMEN VOOR .