Veel voorkomende huidaandoeningen bij het konijn zijn mijt- en schimmelinfecties. Bij mijt infecties zien we kale plekken, jeuk, haaruitval en vaak korsten. Bij schimmelinfecties zien we kale plekken, jeuk, schilfers en afgebroken haren. Welke infectie aanwezig is, is vaak vast te stellen door middel van microscopisch onderzoek. De behandeling bestaat uit injecties.. en of druppels . Het meest makelijk en effectieve en goedkoopste is 1 x 1 ml ivomac spuiten onderhuids.
Huid mijt - leporacarus gibussen en de cheyletiella parasitovorax zijn de veroorzakers van de huidmijt en veroorzaken jeuk en huidirritaties. Mijt komt het meeste in het zachte voorjaar voor. Hij komt voornamelijk op de rug voor bij de franse hangoor maar kan zich ook uitbreiden naar andere plekken. Kalere plekken en schilvers op de rug zijn te zien. Naar de Dierenarts gaan voor de benodigde injectie is noodzakelijk ( ivomac). Voor de franse hangoor is wassen met shampoo's geen optie. De stress is enorm en de vacht is zo dik dat de shampoo niet doordringt op de huid. Veel mesen zullen de schilvers beschrijven als "roos"
oorrmijt - psoroptus cuniculi is de veroorzaker van oormijt. Franse hangoren besmet met de oormijt schudden meer als normaal met de kop. In het begin verschijnen kleine droge korsten in het begin van het gehoorkanaal, later aan de binnenkant van het oor, hieronder is de huid meestal vochtig en rood. Zo snel mogelijk een Dierenarts bezoek is vereist en zal een spuit krijgen die waarschijnlijk een aantal keer herhaald moet worden. Verwaarlozing heeft een gruwelijke dood tot gevolg.
Oormijt komt maar zeldzaam voor bij franse hangoren.
Schurft - wijd ik niet verder op uit omdat het maar zeldzaam voorkomt, dikke korsten rond de neus en ogen/ oren is een symptoom.
schimmel infectie, lijkt op huidmijt alleen dan erger, je kunt echt bossen eruit trekken en kale plekken ontstaan met huid irittatie en echte schilvers, een soort extreem vervellende huid. Vaak goed te behandelen met 1 spuit ivomac 1 ml en na 4 weken herhalen.
Overal staan verhalen op internet over besmettingen. In de praktijk heb ik het nog nooit meegemaakt dat 2 konijnen in 1 hok, waarvan er 1 mijt had, de ander aanstak. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Mocht hij het toch krijgen simpel 1 spuit ivomac ook voor de ander en opgelost. Hok ontsmetten etc is niet nodig met een ivomac injectie. Door de lange werking onderhuids gaan ook de eitjes die uitkomen dood op hun gastheer. hieronder een foto van mijt ( roos, op de rechtse 2 foto's) en de ander schurftmijt. ( lijkt veel op berg bij baby's /kinderen bij de linkse 2 foto's)
© fransehangoren.com 2010. All rights reserved