HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Halfjaarlijkse enting en ent bobbels

Als de konijnen 8 weken zijn worden ze ingeŽnt tegen VHD en Myxomatose. Dit gebeurt met de ent vloeistof van cunical en lyomyxovax. Allebei wordt er 0,5 e 1.00 cc ingespoten meestal niet aan 1 kant. Op deze plekken kunnen ( hoeft niet)  dus bobbels of een sliert met bobbeltjes ontstaan. Dit komt doordat de ent vloeistof wordt ingekapseld. Vaak worden deze bobbels in de loop van de tijd groter doordat er allerlei troepjes onder de huid aan vast blijven hangen. Soms verdwijnen de bobbeltjes ook geleidelijk. Maar bij een enkeling blijft hij altijd zitten. Deze ent reacties kunnen geen kwaad. Het is een normaal verschijnsel van de inentingen. En waarom het bij het ene konijn wel is en het ander niet weet ik niet. Hoe ouder het konijnen hoe minder vaak deze reactie voorkomt. Bij volwassen konijnen zie ik deze reactie bijna niet terwijl bij de jongen van 8 weken dit 1 op de 2 keer is. Mijn ervaring is als je bij het inenten de wond masseert dat je vaker bobbels krijgt als dat je er helemaal afblijft.
Soms komt de bobbel naar de oppervlak en barst die open. Dat kan geen kwaad want dan komt het er uit en het konijn houdt vervolgens zelf wel de wond schoon. Hou voor de zekerheid in de gaten dat de wond schoon blijft en dat er geen ontsteking bij komt. Ga niet met je eigen ontsmettingsmiddelen werken want daar zit alcohol in en als de konijnen dat schoonlikken is dat niet goed voor ze. Wil je er toch wat opsmeren doe dan Betadine zalf. Daar zit namelijk geen alcohol in. Maar nodig is het niet.


Veel fokkers besluiten hun konijnen niet in te enten omdat deze bobbels zoveel problemen geven. Een konijn met een bobbeltje op z'n rug van de enting mag niet worden afgekeurd op de tentoonstellingen maar een konijn met een kale plek als gevolg van een bobbel die opengebarsten is wordt wel afgekeurd.
Persoonlijk laat ik al mijn konijnen wel inenten! Als je eenmaal hebt gezien wat een gruwelijke dood dit vhd1 en myxomatose met zich meebrengt .......dan is zo'n bobbeltje op de rug maar bijzaak!

als je franse hangoor nog niet ingeŽnt is laat hem dan bij thuiskomst eerst 2 weken met rust en ga dan pas naar de dierenarts i.v.m. dubbele stress  en de kans wordt groter op stilvallen van de darmen.

Laat je konijn 2 keer per jaar inenten Bij de meeste dierenartsen is dit nu 1 keer per jaar ( nieuw vaccin per konijn). Er zijn geen bepaalde maanden voor. Dat lees je wel vaak maar zorg er gewoon voor dat je je enting niet laat verlopen. Laat dus 1 keer per 6 maanden je konijn  inenten tegen vhd en myxomatose.  Tip: neem je entingsboekje mee en vraag aan je dierenarts of je een herinneringskaartje krijgt of dat je het zelf moet onthouden. Liever eerder gaan dan later!!
VHD2 is het nieuwe virus dat sinds november 2015 actief is, het is al 3 jaar langer bekend maar had nog niet zoveel voor problemen gegeven. Vanaf april 2016 zijn er entstoffen op de markt. In juli 2016 wordt er over een ernstige epidemie gesproken en de KLN de landelijke bond van klein dieren geeft alarm in de vorm van verplichte enting voor de tentoonstellingen. Absoluut niet overdreven want de konijnen vallen bij bossen om en de meldingen die mij sneller ter ore komen als fokker en eigenaresse van de konijnenwinkel zijn zorgelijk.
Sinds  september 2016 ent ik standaard al mijn dieren ook die voor de verkoop gaan in voor de 3 konijnen ziektes. Hoe kostbaar ook
In nov. 2015 heb ik 7 dieren aan VHD verloren en juni 2016 heb ik er 14 verloren gruwelijk.

Vraag ook na of ze entdagen hebben. Bij veel dierenartsen hebben ze konijnen uurtjes waar je je konijn b.v. voor 10 euro al kunt enten. Doe je dit op het gewone spreekuur dan betaal je consult plus de kosten van de inenting. Deze kunnen afhankelijk van de regio en de dierenarts,  variŽren van 15 euro tot 35 euro.  Het is dan ook best slim als er veel dierenartsen in je omgeving zitten om eens rond te bellen. Vraag wat een enting kost en of ze speciale ent uren hebben
Hierbij zit nog niet de vhd2.

Jaarlijkse enting

Sinds januari 2012 is er een nieuw vaccin op de markt voor vhd en myxomatose, Nobivac myxo-RHD van Intervet, Dit wordt door de dierenartsen gebruikt omdat deze verpakking voor 1 jaar houdbaar is en is verpakt voor 1 konijn. De half jaarlijkse enting is verpakt voor 10 konijnen en na opening maar 2 uur houdbaar.  Voor fokkers is de halfjaarlijkse enting nog steeds goedkoper dan de jaarlijkse. Vraag dus goed aan de fokker of deze voor 1 jaar of voor een half jaar is ingeŽnt.

Mensen die hun franse hangoor bij mij hebben gekocht daarbij wordt het dier met 8 weken ingeŽnt voor een half jaar voor vhd1 , myxomatose en vhd 2.

De kosten van een jaarlijkse enting voor vhd1 en myxomatose bij de dierenarts varieert van 25,00  tot 45,00.
Vhd2 half jaar  varieert van minimaal 20,- tot 45,- .
bel even rond wat de kosten zijn in jou omgeving daarmee kan je snel al een paar euro uitsparen.© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FH EN INENTEN