HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Konijnen keutelen.
Een volwassen konijn kan wel 300 - 360 keutels per etmaal produceren.













Dit zijn gewone keutels, zoals die overal gevonden worden. de links 2 zijn gewoon en de rechtse 2  zijn van een konijn wat wijnig korrels en veel hooi en stro ( vezelrijk)  eet Kleinere konijnen maken kleinere; grotere konijnen, grotere, maar de verschillen zijn niet heel groot. Deze keutels van 1 cm zijn van een franse hangoor.
De inhoud bestaat over het algemeen uit plantenresten, met wat stukjes vezel erin. Ook vind je meestal wat haar. Voor onze mensenneus ruiken ze vrijwel nergens naar.
Deze keutels worden gebruikt om te markeren. Konijnen hebben de neiging om een hele stapel op dezelfde plek te laten vallen om duidelijk aan te geven dat daar hun territorium is. Wij kunnen dit gedrag gebruiken om ze zindelijk te krijgen in huis.
Konijnenkeutels zijn goede mest. Als je een tuin hebt, kun je de keutels die je binnen opveegt, gewoon tussen de planten gooien. Maar je kamerplanten maak je er net zo blij mee.












Konijnen zijn coprofagen. Dat betekent dat zij een gedeelte van hun ontlasting opeten.
In feite is dit te vergelijken met het herkauwen van bijvoorbeeld schapen.
De keutels die opnieuw gegeten worden, zijn in de blindedarm gemaakt. Ze bevatten voor meer dan de helft darmbacteriën en voor eenderde eiwit, en verder nog plantenresten.
Ze worden in de maag opgenomen, waar ze uiteindelijk oplossen, en zo voeding vormen en helpen bij de spijsvertering. Ze zijn onontbeerlijk voor een konijn. Blindedarm- of nachtkeutels zijn zeer donker gekleurd, zacht glimmend en vochtig en  zitten in een trosje en ruiken sterk. Een voorbeeld zie je hierboven.












Bij tijd en wijle gaan konijnen in de rui. Ze verharen flink, het valt er soms met hele plukken uit. Ze wassen zich veel meer en krijgen dus heel wat haar binnen. Ze kunnen daar heel goed tegen. Het verschijnsel haarbal (trichobezoar) komt bij konijnen zelden voor. In de ruiperiode zie je wel vooral keutels van vreemde vormen of kettinkjes van misvormde keutels. Die kettinkjes zijn verbonden door haar.



















































© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN KEUTELS

Nog wat andere keutels die ik je niet wil onthouden zijn de volgende. De eerste 2  foto's is een keutel met een wormpje erin wat meestal dood is vindt je deze neem ze dan mee naar je dierenarts en je knijn zal 1 spuit met ivomac krijgen.
De 3e foto is een foto van een gezonde keutel en een van een konijn wat ziek is.
De 4e foto is van darmflora slijm wat uitgescheten wordt als het ontzettend ziek is b.v met vergiftiging eten van klimop zie je dit vaak. Naar de dierenarts rennen!!



























































Verder kun je nog zien dat je konijn tijdens een periode van niet eten/ niet keutelen op een bepaald moment heel weinig, hele kleine misvormde keutels maakt. Dat is vaak een teken dat de spijsvertering weer langzaam op gang begint te komen.

Let op as hij wel altijd gekeuteld heeft en de keutels gaan dan kleinr en misvormder worden kan het duiden op verstopping!!


Diarree
Wat diarree lijkt is vaak zachte (plak)poep of vastgeplakte nachtkeutels / blindedarm keutels.
Konijnen kunnen ook echte diarree krijgen; die kan ontstaan door te plotselinge voedselwisselingen of doordat er iets verkeerds gegeten is. Parasieten of bepaalde ziektes kunnen ook diarree geven.
Het beste is dan om in ieder geval alleen hooi en water te geven en zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts.