HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Een fransehangoor bouwt niet altijd van te voren een nest in 80 % van de gevallen wel of iets wat er op lijkt. Vaak licht er weinig bouwmateriaal of altijd veel materiaal dan zal ze de hele cyclus weinig bouwen. Meestal als je in de laatste 7 dagen haar hok verschoont en er enorm veel hooi en stro in legt en niet netjes op de grond verspreiden maar echt erin gooien en er niks aan doen gaan ze gelijk aan de slag. een dame die niet zwanger is zal gaan spelen ermee, strootjes knabbelen, schredderen of er met haar kop of lijf in gaan zitten. Dames die zwanger zijn pakken echt stro in haar bek zoals je in de onderste foto's ziet dat doen ze vaak binnen het uur dat jij al het nieuwe materiaal erin hebt gelegd dus ze gaan gelijk aan de slag. Daaraan kun je het zien. Dat ze wel degelijk zwanger is.

het nest maken ze in en hoek of plasbak. de voorkeurshoek is niet per def. de hoek waar ze in gaan bevallen. veel nesten lijken niet op elkaar. sommige maken 1 nest sommige zelfs 2 bij elkaar, een bevallingshoek en 1 schone hoek waar ze wol trekken zodat als de jonge droog zijn ze daar naartoe lopen. 

In de vrije natuur bevallen ze in een hol onder de grond van nog een 20 bij 20 cm. dus je snapt dat de jongen dan nergens naar toe kunnen. Dat is wel wat anders als ze in een groot hok liggen! Moeders geeft ze 2 keer op een dag drinken en als ze van het nest af springt blijft er wel eens wat aan de tepels hangen waardoor kinderen ver van het nest verwijderd raken en als ze dan de verkeerde kant op kruipen raken ze al snel onderkoelt. Onder de grond kan dit natuurlijk niet gebeuren. Dus hou hier rekening mee dat je een compact nest of hoek creëert waar ze niet buiten het nest kunnen komen.  Ook willen ze de nesten wel eens in de plasbak maken. Als ik dat zie zet ik er een bak bij die dan als plasbak dienst doet.  Het voordeel van een bak is dat het nest goed en compact is het nadeel is dat ze ook uit de bak kunnen vallen na het voeden en dan zijn ze onderkoelt en dood als je ze niet op tijd ontdekt.
Zelf een nest maken is niet eenvoudig , dit kan alleen als je en ondergrond hebt met veel hooi en stro, stroef dus en dat je ze daar in een nest legt maar op gladde vloeren kun je zelf geen nest maken door het gewiebel van de kleintjes valt een nest altijd uit elkaar.

Een bevallingshok heeft de voorkeur van 1,20 bij 60 ( binnenkooi)  of groter met een aparte nestkast. Ik heb zelf nog niet de ideale situatie uitgevonden.  Als jij het weet laat met het weten!

Ik heb ook met nestkasten gewerkt, is ook moeilijk met zulke grote konijnen en soms gaan ze er gewoon naast bouwen of worden de kleintjes weer erg bang als ze opgroeien in nestkasten. Je hebt geen goed inzicht in hoe het gaat omdat je er niet bijkan.

We proberen in januari/ februari onze jonge te krijgen want die worden het mooist voor de tentoonstellingen ( 6 kilo) In deze koude tijd is de kans op onderkoeling het grootst. De veiligste en leukste manier is om ze 3  a 4 dagen voor de bevalling als je zeker weet dat ze zwanger is naar binnen te halen in een draadkooi waar het rond de 15 graden is. De huiskamer 22 graden is niet goed als het buiten rond het vriespunt  natuurlijk. dus je moet wel die luxe hebben dat dat kan. In de kooi kan ze bevallen en als de jonge overal verspreid liggen is er niks aan de hand gebeurt dat buiten 's nachts en de jongen  liggen allemaal verspreid door het hok is bijna alles of alles de volgende morgen dood. En er is nik zo vervelend om door zo'n onrede je jongen te moeten verliezen ook als alles keurig in het nest licht loop je nog het risico in de loop van de dagen je jongen aan onderkoeling te verliezen. Dus ik hou ze zelf in die koude maanden in de bijkeuken en laat ze daar tot ze 18 dagen ongeveer zijn met de 2e schoonmaak van het nest en dan gaan ze naar buiten weer. In het begin deed ik dat met 12/13 dagen maar merk dat ze dan snel kauwtjes aan de ogen op lopen. / pasturella . als ik wacht dat de ogen goed open zijn en ze niet zo veel meer slapen dan heb ik bijna geen problemen met de ogen, en 0 uitval aan onderkoeling.

Ook een nest krijgen in mei is aan te bevelen als het om zomaar een nestje gaat dan heb e de minste problemen en kun je gewoon in het nacht gedeelte haar het nest laten bouwen. Hou dan wel de trap dicht overdag dat de jongen er niet uit kunnen rollen en zet moeders dan overdag gewoon in de ren ze geeft de jongen alleen 's morgens en 's avonds eten. En overdag is ze zo veel mogelijk weg van het nest om ze maar vooral niet te storen.

Soms kom je dus jongen buiten het nest tegen die meegesleurd zijn na het voeden. Als ze nog leven gewoon weer terugleggen in het nest echt niet zelf gaan voeden. Jongen die je regelmatig buiten het nest vindt of tussendoor aan de wandel gaan…daar is iets mis mee. Niet aan beginnen bijvoeren etc. gewoon aten doen ze krijgen er niet voor niets meerdere de sterkste overwint en deze jongen hebben bij het toch met de hand opvoeden negen van de 10 keer een afwijking. 

Veel mensen bellen me op dat de moeder er niet naar omkijkt. Fantastisch!!   Je hebt een super moeder.  Moeders blijft expres weg om maar niet de roofdieren naar het nest toe te trekken. Kijk maar in de vrije natuur. Ze graaft het nest dicht gaat de hele dag weg en 's avonds graaft ze weer op voed ze even en daarna weer dichtgraven en de hele nacht weer weg. Dit verklaart dus voor 1 deel het gedrag waarom ze er niet naar om kijken. Het andere deel is dat de kinderen 12 uur aaneengesloten slaap nodig hebben om de kracht te genereren om goed te kunnen drinken. Dit heb ik geleerd door jaren lang konijnen met de hand op te voeden. Toen ter tijd had je nog een handleiding hoe je ze moest voeden dus gaf ik ze 5 keer op een dag drinken en dronken toen b.v 2 ml per keer dus 10 ml op een dag. Maakte ik ze 4 keer wakker dronken ze 3 ml per keer 12 ml dus. Maakte ik ze 2 keer wakker dronken ze 10 ml per keer 20 dus totaal.  Uit dit soort testjes en te zien hoe extreem krachtig ze drinken weet je dus dat ze die slaap nodig hadden. Ook als de kinderen er alleen 'ochtends n 's avonds aan kwamen was er niks aan de hand maar zodra ze er tussendoor ook aan zaten gingen ze dood in de loop van de dagen of zag je ze gewoon niet zo goed groeien als degene die met rust gelaten werden.  Ook als je er aan had gezeten 10 min. Voor dat ze dronken dronken ze beduidend minder als zonder eraan te zitten.

Als moeders het goed vind mag je dus gewoon aan de jongen komen geen probleem. Even je handen door de plasbak of nest wrijven en dan eraan zitten. Als moeders bang/ boos is dan er af blijven tenzij het noodzakelijk is. Haal moeder er dan uit leid ze af met een lekkere gedroogde boterham ofzo en kijk dan even snel.

De voerbak wordt telkens omgegooid naarmate het nest wordt gebouwd. Het nest wordt uit eetbare delen van hooi, stro en voer gemaakt. de jonge eten letterlijk en figuurlijk het nest op. Dus is het van belang dat er goed veel hooi en ook stro als nest materiaal wordt gebruikt en dat het goed aangevuld wordt in de ruif elke dag voor moeders dat er eventueel bij kan worden gebouwd mocht het nodig zijn. Dus ook het voer laten liggen in om en onder het nest.


Soms zie je ook dat ze een 2 delig nest maken een hol met wol en een holletje plat zonder wol waar ze bevallen.  Daar licht dan alles. Moeders bijt de zakjes waar de jongen in zitten kapot en eet die gelijk op tezamen met de placenta. Daarna wordt het konijntje goed schoongepoetst en komt de ademhaling op gang. En daar komt de volgende al. Steeds tussendoor krijgt moeders een soort van rilling over haat rug dat zijn de weeën en kondigt het volgende jong zich aan. In een tijdsbestek van 10 min. Zijn vaak alle jongen er en wordt er nog druk gepoetst.  Alle jongen houd ze bij haar als het haar lukt want alles moet warm onder haar blijven en gelijk de eerste o zo belangrijke melk drinken. Licht er een wat verder weg en vindt moeders het best mag je ze best er bij leggen zodat het jong zelf onder haar kan kruipen.
Als moeders er mee klaar is springt ze van het nest af en gaat ff uitrusten en poetsen. De jongen liggen nu open en bloot. Let op je bent nu geneigd om ze in het nest te leggen als ze daar niet liggen maar zolang ze bij een fatsoenlijke temperatuur geboren zijn geeft het niks als ze onbedekt liggen. Ze moeten n.l. nog nadrogen. Zijn ze te nat plakken alle haren en dingen aan het lijfje vast. En als ze opdrogen moeten ze eigenlijk uit zichzelf uiteindelijk het wol in kruipen. Mits hun instinct het goed doet. Een hond tilt haar jongen op aan het nekvel en legt ze in het nest een konijn doet dit niet!!  De jongen lopen zelf het nest in en krauwen zelf ook het nest dicht.  Uiteraard heb ik ook geen engelen geduld en grote hokken, Groter natuurlijk als het standaard hol onder de grond waar de jongen nooit kunnen verdwalen , en ik leg ze dan zodra ze droog zijn ook gewoon zelf in het wol.  Als je niks doet zie je nog wel eens dat de jongen in groepjes verspreid liggen ook dan mag je ze bij elkaar in een nest leggen. Vaak zie je wel wat er als nest oorspronkelijk bedoeld was.

Ook een moeder die geen nest maakt moet je even de tijd gunnen als de jonge niet te koud leggen zal ze daarna alsnog een nest maken en wol trekken uiteraard mag jij dan even een handje helpen om ze erin te leggen. Ook jongen in de zomer kunnen prima in een nest slapen zonder wol  geen probleem hier. In de winter is het wel een noodzaak.  Vaak heb ik wol van schijnzwangere konijnen achter de hand om als et nodig is zelf een nest te maken.


Wordt vervolgd



© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN NESTEN