HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Pasteurella is een ziekte die veroorzaakt wordt door Pasteurella multocida. Deze naam kreeg het ter ere(dubieus?) van dr. Louis Pasteur, de vader van de ziektekiem theorie. Hij werkte aan bacteriŽn die vele infecties veroorzaakten in Frankrijk in 1870.


Deze ziekte is waarschijnlijk de meest verspreide infectieziekte bij konijnen. Het gaat rond in elke konijnenkolonie die je ziet. Sommige families konijnen schijnen meer weerstand te hebben dan andere. Het meest voorkomende, herkenbare symptoom is een conditie die snot genoemd wordt, met niezen, natte neus, en vieze voorpootjes van het steeds schoonmaken van de rommel die zich op/rond de neus ophoopt. Snot kan eindeloos komen en gaan tot het konijn succesvol behandeld is. Dezelfde bacterie die snot veroorzaakt kan ook middenoorontsteking veroorzaken, die vaak ernstig is en kan uitmonden in vaak fatale hersenvliesontsteking..


Ook ernstige bloedvergiftiging (ziekte die zich door het bloed verspreidt), longontsteking, pus-ophoping, melkklierontsteking en baarmoederontsteking, alle veroorzaakt door Pasteurella kunnen tot de dood leiden. Abcessen en smettende plekken die geÔnfecteerd raken, kapotte hakgewrichten (sorehocks), zijn ook Pasteurella symptomen.


Een meer subtiele vorm van Pasteurella komt voor in de vorm die onder meer natte ogen veroorzaakt, ontstekingen in de neus, (piepende neusgeluiden) en gebitsafwijkingen zoals scheefgroeiende tanden. In dit specifieke geval lijkt het konijn een gebitsprobleem te hebben. In werkelijkheid zijn hier de tanden niet de oorzaak, maar slechts een symptoom.


Pasteurella veroorzaakt bij verscheidene diersoorten meestal niet echt fatale toestanden, maar het effect bij konijnen is uniek. Om maar iets te noemen: konijnen schijnen de bacteriŽn bij zich te kunnen dragen, zelfs al zien ze er gezond uit. Hoe kan dit?
Schijnbaar hebben het afweersysteem van het konijn en de Pasteurella organismen een soort patstelling en noch de ťťn noch de ander kan overheersen. Het gevolg is dat, terwijl het konijn zichzelf jarenlang kan beschermen tegen serieuze en fatale symptomen van de ziekte, er niet genoeg natuurlijke antistoffen zijn om de bacterie te vernietigen. De Pasteurella organismen zitten verborgen te wachten, klaar om naar voren te springen bij het minste teken van zwakte bij het afweersysteem van het konijn.


Wat kan het afweersysteem verzwakken? Bijvoorbeeld slechte voeding, slechte leefomstandigheden, stress, andere ziekte, langdurige blootstelling aan erge hitte of kou. Zelfs gebrek aan beweging, afleiding en aandacht kunnen het afweersysteem genoeg verzwakken om de weegschaal door te laten slaan in het voordeel van de Pasteurella micro-organismen...
Bij franse hangoren is de verharings periode, of het verhuizen naar een ander hok, tentoonstelling bekende oorzaken. Let op. Een konijn heeft altijd een nattig neusje door het verschil van buiten temperatuur en lichaamstemperatuur. Dit niet verwisselend met "snot" De uitvloeiing van snot is altijd melk wit kleurig of groen.

In de praktijk:


Ik kom zelf snot regelmatig tegen dat wil zeggen als ik naar tentoonstellingen ben geweest of een dier wordt vervoerd.  Na 1 of 2 dagen bij thuiskomst heeft het konijn een snottebel aan z'n neus die melk wit van kleur is vaak.  Het komt en gaat. soms zie je het een week niet en dan ineens weer een witte drel. Let op als je het een keer gezien hebt, dan hebben ze het!! niet denken het is weg dus is de ziekte "snoit" ook weg, mis! De voorpoten verraden het vaak die hebben dan zoals op de foto aan de binnenzijde van de voorpoten  korstjes, zoals snot korstjes bij kleine kindjes aan hun neus. die niet schoon worden.


Bij de dierenarts kun je hiervoor een injectie krijgen met oxytetracycline  1 x 1 ml . in combinatie met beperkt voeren en veel hooi en stro geven zijn de konijnen vaak zo weer beter ( 2 dagen!!). Er kunnen overigens meerdere soorten antibiotica worden gegeven op voorwaarde dat het wel langwerkende ( LA ) antibiotica zijn.   mijn ervaring met oxytetracycline is dat 95% va de gevallen ze in 2 dagen genezen zijn. De uitzonderingen die niet genezen en behandeld worden met 1 x 1 ml nuflor werkt ook super! Echter kunnen ze hier wel goed ziek van zijn.

© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN SNOT