HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Allereerst de definitie, wat is dikke buiken ziekte.. wat is gas..wat is stilvallen..
Ik denk dat het allemaal het zelfde is en voor vele mensen niet uit elkaar te houden is wat er nu aan de hand is.
Een bacterie, een stress toestand, een verandering van eetpatroon, stoppen met moedermelk, overstappen op gewoon voer, overmatig nieuw of groenvoer… etc…al deze dingen kunnen resulteren dat een konijn opzwelt.  ( de darmen stil komen te liggen en het keutelen stopt)
Bij de ene is de eetlust nog wel aanwezig maar zal stoppen naarmate hij meer opzwelt en meer pijn krijgt en de ander stopt acuut met eten omdat hij echt ziek is en zwelt ook op. 2 jaar  terug heb ik veel uitval gehad en goed kunnen oefenen, ook met aeropax. Bij mij werkte het helemaal niet helaas..
In mijn stal heb ik nu het middel wat ik super vindt werken en waarmee ik 95% van de "stilvaller" kan redden. Ik noem ze stilvallers omdat  zodra het keutelen stopt, of de laatste diaree rest dat het begin is van het opzwellen en gasvorming. Ik zet ze apart en begin met protexin geven.  4 ml protexin spuitjes in de bek 3 keer op een dag. Totdat er na 3 dagen weer ontlasting uit komt.  In deze 3 ( hel) dagen Zal het konijn op sterven na dood zijn, niet mee gaan zeulen laat het zitten  hang een fles water op maar zorg dat ie niet te veel drinkt anders blaast ie zichzelf eerder op als dat ie er beter van wordt. Geef hem om de 2 uur , paarde bloemblaadjes, weegbree, peterselie, gras, wilgentakjes/blaadjes, Het gaat niet om de hoeveelheid maar dat hij  periodiek wat eet. gedurende de 3 dagen. Dag nr 3 zal hij nauwelijks eten wat je er inkrijgt mag je blij mee zijn ( ga hem niet dwangvoeren! daar ie hij te zwak voor) laat hem wel zo veel mogelijk lichaamsbeweging krijgen door hem b.v gewoon buiten op het gras te zetten ( gedurende de 3 dagen , let wel op voor de groene vlieg!) hij kan wat eten en hij loopt wat waardoor de darmen soepel blijven. Loopt ie niet zet hem in een kartonnen doos en schud de doos zachtjes heen en weer zo moet hij zijn spieren aanspannen om niet om te vallen klinkt beetje sarcastisch maar is echt noodzakelijk geloof me!. rond die derde dag zal hij "ontploffen"  sommige met een beetje diarree bij andere zit het tot aan het plafon! ... de vlag mag uit, we zijn er nog niet maar het ergste is achter de rug. Geef hem nu een fles schoon water( drinkt hij nog niet omdat ie te zwak is geef hem dit dan beetje bij beetje in een spuitje in zijn bek.  Geef hem volop gras, paarde bloemblaadjes, peterselie etc. en ga met de protexin minderen 3 x op een dag 2 ml. volgende dag 3 keer op een dag 1 ml en dan stoppen. Zorg dat ie goed eet maar geef hem vooral geen koolhydraten ( brokken, brood)  Dit mag hij pas hebben als hij 3 dagen normale keutels heeft! Worden keutels vaster ga je minderen met het groenvoer ( ook absoluut geen groente/ wortels of andere goed bedoelde rotzooi. Alleen gras, peterselie weegbree en paarde bloemblaadjes en eventueel wilgenblaadjes/ takken)) en ga je hooi en stro opvoeren dus dat ie dat meer moet eten. 3 dagen nadat je konijn weer op gang is moeten de keutels een herkenbare vorm gaan aannemen.  Ga langzaam weer brokken geven.

Ik zie dat stilvallen vaak gebeuren als ze  rond de 8 weken vervoerd worden  dus van of naar het nieuwe huis,  na het tatoeëren, na het weghalen bij moeders, verzetten in een ander hok
Als ik ze bij bovenstaande gevallen een dag op hooi en stro zet en water en daarna pas weer eten geef heb ik beduidend minder last van stilvallers.

Al je geen aanwijsbare rede voor het stilvallen kunt vinden en vermoed dat het bacterieel kan wezen combineer dit dan met een goede antibiotica.
Heb je de tanden al gecondoleerd of die niet doorgroeien? want ook dan kan het konijn niet eten en stilvallen.


Elke fokker heeft zijn eigen methode om stilvallers of zieken te behandelen. Ik heb zelf heel veel geprobeerd, prepulsit, prepulsin, cloral drops, aeropax etc. met allemaal te weinig resultaat naar mijn zin. In protexin heb ik het middel gevonden in combinatie met veel hoede konijnen groenvoer.
Als je mijn methode wil toepassen moet je enkel en alleen deze methode toepassen dus niet met 12 verschillende medicijnen en methodes door elkaar gaan werken. dat doet meer schade als goed.  Veel mensen raken eind dag 3 in paniek en gaan als nog naar de dierenarts met alle gevolgen van dien dan is alle ellende voor niks geweest. Dus of helemaal uit zitten of een andere methode kiezen. protexin verkrijgbaar bij de dierenarts en de konijnenwinkel. zorg dat je het in huis hebt voordat je je konijn ophaalt!!! ook bij castratie op voorhand in huis hebben.
Mensen die bij mij een FH komen halen krijgne dit middel standaard gratis mee.
© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN STILVALLEN