HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FH EN TATOUEREN

TatoeŽren doen we op een leeftijd van 8 weken, bij fransen kan dit al v.a. 6 weken i.v.m. de grote oren dit vindt ik zelf een beter leeftijd,  wordt het jonge ras konijntje getatoeŽerd door de tatoeŽerder van je lokale klein dieren vereniging. Een jong kan alleen getatoeŽerd worden als beide ouders voorzien zijn van een tatoeage nummer. Je gaat met je konijnen naar de tatoeŽerder toe ( alleen de jongen). Vroeger had je een speciaal boekje tegenwoordig heeft de tatoeŽerder alleen je fokkers nr nodig en geeft op een speciale lijst de getatoeŽerde dieren door aan de KLN. Je weet inmiddels je fokkers nr. van de KLN.  Hoe je lid wordt van e vereniging en de KLN vindt je in het hoofdstuk  "FH en vereniging". De tatoeŽerder erkend de nummers aan de konijnen.
Deze bestaat uit :
In het ene oor staat 1 cijfer en 2 letters, staat er 5ZG dan staat de 5 voor het jaartal ( 2005) en de ZG zijn de letters van de vereniging waarbinnen getatoeŽerd is.
In het andere oor staan 3 cijfers. Het eerste cijfer staat voor de maand waarin ze geboren zijn. In de maanden oktober, nov. en december gaan anders, die cijfers beginnen met 01
Als voorbeeld
januari        6ZG - 101   geteatoueerd in januari 2016
Februari      6ZG - 201
Maart          6ZG - 301
Oktober       7ZG - 0101 in deze maand wordt bv dier 1 tm 22 getatoeŽerd)    getatoueerd in oktober 2016
November    7Zg - 0123 in deze maand wordt bv dier 23 tm 66 getatoeŽerd
December    7ZG - 0167 in deze maand wordt bv dier 67  tm 102 getatoeŽerd
De laatste 2 cijfers staan voor het bijvoorbeeld 12-de konijn wat er binnen die maand in de vereniging is getatoeŽerd.
Hoe wordt het gedaan:
Het oor wordt eerst vetvrij gemaakt, en daarna ontsmet. Vervolgens doen ze met een tang met puntjes het oor ( niet geheel)  perforeren. Daarna wordt er een zwarte inkt overheen gebracht die vervolgens in de wondjes trekt. Het is pijnlijk voor een konijn maar hij/zij is het ook weer snel vergeten.  Op warme dagen is het niet verstandig om te gaan tatoeŽren omdat het konijn daar de warmte erg bloed, en zelf dood kan bloeden of in shock kan raken.

Ga thuis niet zitten poetsen aan de zwarte oren deze inkt ontsmet tevens dus je maakt het allen maar erger met poetsen. Moeders was de oren zelf schoon in de loop van de week.

Ik adviseer de jongen vroeg te tatoeŽren dat ze deze stress periode bij mamma doormaken.