HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Als je mee wilt doen met een tentoonstelling moeten de deelnemende konijnen voorzien zijn van een oor tatoeage. Als je meedoet als particuliere kan dat bij de meeste tentoonstellingen maar dan zal je de organiserende partij zelf moeten benaderen om alles geregeld te krijgen en je zult een nkb fokkersnr moeten hebben. Normaal gesproken wordt je lid van je kleindieren vereniging in je buurt en mag je je jonge konijnen laten tatoeŽren mits de bij de ouders getatoeŽerd zijn en in het bezit bent van een fokkerskaart die je door je kleindiervereniging kan laten aanvragen bij de NKB. De kleindieren vereniging waar je dan lid van wordt zal jou op de hoogt houden van de op handen zijnde tentoonstellingen. Het tentoonstelling seizoen loopt van begin september tot en met januari.  Een franse hangoor zal min. 5 kilo moeten wegen en max. 6,5 kilo, met uitzondering van een jongdierendag dat is de eerste tentoonstelling van het seizoen in agustus of september waar je de jonge dieren mag laten kleuren op een eendagskeuring en waar je naast de keurmeester mag staan en hem met allerlij vragen mag bestoken terwijl hij de dieren keurt. Dit is een heel leerzaam moment voor een ieder. een Franse hangoor van 8/9 maanden is in de regel volwassen en uitgegroeid. maar je moet je realiseren dat als hij of zij nog in de verharing is of nog wat aan de lichte kant is dit aftrek in de punten betekend. Een dier van de 1e,2e,3e maand redden dit gewicht makkelijk maar de dieren die later worden geboren halen dit gewicht vaak niet, april kan nog wel maar mei redden ze niet, tenzij de tentoonstelling in januari is. Als je je dier inschrijft zijn daar kosten aan verbonden. administratie kosten ( ongeveer 2,-), kosten per konijn (ongeveer 3,-) en vaak moet je een catalogus afnemen ( verplicht ongeveer3/5 euro) Dus voor 1 konijn ben je tussen de 7 en de 10 euro kwijt en moet je hem zelf nog brengen. Soms wordt dit in de vereniging geregeld als dit verder weg is tegen een kleine vergoeding. Elk konijn wat daar bij komt is dan 3,- meer.  Op het inschrijf formulier wat je toegestuurd krijgt van je vereniging moet je het ras invullen ( franse hangoor) de officiŽle kleurnaam. of het een ram of een voedster is ( R/V) en of dat het een oud of een jong dier is (O/J) als de tentoonstelling in 2006 gehouden wordt en de franse hangoor is in 2006 geboren is het een J ( jong dier) en is het in 2005 geboren of later dan is het een O (oud dier). Ook wordt er wel eens gevraagd om een ereprijs dit is gewoon een verkapt woord voor vrijwillige donatie. Als  je alles hebt verstuurd en betaald zal je in de week voor de tentoonstelling een brief thuis krijgen met daarin alles wat je moet weten. vaak een toegangskaartje, en in welke kooien de dieren zitten en vaak zelfs stikkers die je op je verzend kisten kunt plakken, dat wanneer een ander ze voor je meeneemt gelijk kunt zien in welke kooi nummers jou konijnen gestopt moeten worden.
De tentoonstelling zorgt voor jou dieren. ze krijgen eten en drinken een hok , hooi/ stro / zaagsel. Als je zelf eten mee wilt geven moet je dat zelf regelen. dus ben je van plan om elke dag even te gaan kijken en je bent in staat om je eigen dieren eten te geven kan dat. Als je je eigen etensbak in de kooi zet met voor zal het tentoonstellingsbestuur zien dat je er zelf voor zorgt en zal het dan geen eten van hun krijgen. wel drinken. Vaak moeten de konijnen er 2, 3 of zelfs 4 dagen blijven. De 1e dag, de dag van de keuring mag er geen etensbak van jezelf in de kooi staan. Dat i.v.m de beÔnvloeding van de keurmeesters. Strooi je eigen voer dan eventueel los in de kooi als je daar op staat.
De eerste volle dag wordt er gekeurd en die avond kun je gaan kijken hoe jou beest het heeft gedaan. Dit wordt aangeduid d.m.v de letters U,F,ZG,G,V,M,O  en die respectievelijk staan voor: Uitmuntend, Fraai, Zeer Goed, Goed, Voldoende, Matig, Onvoldoende.

              
                        

De franse hangoren worden op de volgende onderdelen beoordeeld:
type en bouw: hij moet een mooie volle achterhand hebben. dat is de kont van het dier. die moet kogelrond zijn. Hoe minder botten je voelt hoe beter. mooie dikke kop, gedrongen type. Maar wel in verhouding, kop en lijf. Type mag niet te langgerekt zijn.
benen: Benen moeten kort en stevig zijn. Als je konijn voorzichtig aan z'n oren optilt moet dit zichtbaar worden. Ook de stand van de benen moet correct zijn.
gewicht: Gewicht wordt vaak vermeld en moet tussen de 5 en 6,5 kilo zitten.
pels/ conditie: Hier vermeld men of hij nog wel/ niet in de verharing is of dat het haar te dun/ dik is of niet goed in conditie is ( het haar)
kop/vorm: Moet mooie dikke volle kop zijn, de afstand tussen de ogen wordt bekeken. ogen zelf op afwijkingen, tanden.
oormaat: oormaat moet tussen de 38 en 45 cm zitten. 42 is ideaal.
oorvorm structuren dracht.: Oren moeten mooi recht langs de kop naar beneden hangen met de schelp naar binnen gedraaid. punten mogen niet krullen. liefst geen vouwen in de oren en hoe dikker hoe beter. Aanzet van de oren ook liefst zo breed mogelijk. geen beschadigingetjes.
manteltekening: moet voldoen aan de eisen die aan elke kleur wordt gesteld. wil je dit weten kun je het vragen aan me.
conditie: is de algehele conditie van het konijn, gespierd, te vet, te mager, verwaarloosd..
verzorging: nagels moeten geknipt zijn, haren schoon. voetzolen moeten schoon zijn. En al het oude haar moet uit z'n vacht gekamd zijn. ( doe dit niet de avond van te voren maar begin er een maand voor de tentoonstelling mee)
Als je besluit om je dier mee te laten doen aan de tentoonstelling besef dan dat dit niet geheel risico loos is. Franse hangoren zijn erg gevoelig voor stress of verandering. Door de stress en ander eten kunnen ze aan de diaree gaan, zelfs een hardaanval krijgen maar in de meeste gevallen zal hij heel weinig eten waardoor hij een paar honderd gram afvalt. en toch wat weerstand verliest. Is je franse hangoor drager van de pasturella bacterie zal hij na 1 of 2 dagen wat snot krijgen uit z'n neus. De dierenarts heeft hier spuiten voor. ( 10 euro, tetracycline) dit komt bij mij regelmatig voor.  Maar je zou ook maar zo een ziekte mee naar huis kunnen nemen. Dus besef goed dat je een risico neemt.
Noot:
Let op een franse hangoor die deelneemt aan de tentoonstelling zal echt van slag zijn na thuiskomst hij is afgevallen, gaat wat in conditie achteruit en het duurt zeker een week voordat hij zijn oude eetpatroon weer heeft.  Let goed op het dier op b.v snot. Of andere pasturella infecties die door een gezakte weerstand de kop op kunnen steken. Ook zijn mij andere dieren altijd wat onrustig als er terug komen van show's  met vreemde geurtjes.  Ik zal mede op deze reden niet vaak met de dieren naar een tt gaan. ik kijk de conditie aan en selecteer de tt's 1 FH gaat dan naar de ene tt en een ander FH zet ik dan in naar een andere TT  Degene die ik het beste acht zal ik niet naar een locale TT insturen als 2 maanden later  een hele grote show is. Want hij is dan nooit op conditie / hersteld van de vorige show.


© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FH EN TENTOONSTELLING
= 100 - 98 punten Uitmuntend
= 95 - 97 punten Fraai        
= 92 - 94  punten Zeer Goed               
= 89 - 91 punten Goed       
= 86 - 88 punten voldoende
= 83 - 85 punten matig
= 0 punten  onvoldoende
= absent
= afwezig
= niet erkend
= verkeerde klasse
=  niet te beoordelen
= 20 punten                
= 10 punten               
= 20 punten              
= 15 punten          
= 15 punten             
= 15 punten
= 5 punten
= 100 punten          
U
F
ZG
G
V
M
O
ABS
Dis
NE
VKL
NTB
type en bouw
gewicht
pels en pelsconditie
kopvorm
oren ( behang)
kleur ( event. manteltekening)
lichaamsconditie en verzorging
totaal