HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Als het niet behandeld wordt zal het ooglid gaan ontsteken / opzwellen zoals je op foto 3 ziet en gaat het ooglid naar binnen krullen waardoor haren in het oog gaan staan....Dan begint de ellende pas goed. Als je het dan insmeert me Caf zalf of een andere antibiotica zalf, slinkt de zwelling en in een enkel geval als je er snel bij bent gaan de haren weer naar buiten staan maar meestal blijven ze gedraaid staan en zal het oogarts het oog moeten liften, hechting erin plaatsen of zelfs een reepje er tussenuit moeten halen als het en ernstige vorm  van entropion is... ( lubberend ooglid) .


Pas geborene
Bij jonge nesten maken we het ook regelmatig mee. In de fase tussen de 9 en 11 dagen dat de ogen open gaan wil er nog wel eens een ??kauwtje??een pasturella of iets dergelijks
langskomen waardoor er prut n de ogen ontstaat en de ogen dicht plakken.

fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN TRAANOGEN

Je kunt je voorstellen als ze 10 min. per dag de ogen open maar hebben dat de ogen heel snel dicht gaan plakken .
Ik zal proberen je te laten voelen wat er met de ogen gebeurt, of ze plakken gelijk helemaal dicht waardoor er allemaal witte pus in het oog blijft zitten of het oog blijft open maar er plakken hoekjes vast.
Pak maar eens de hoek van je ooglid vast met duim en wijsvinger als je oog nog dicht zit, doe je oog nu langzaam open en je voelt dat je oogleden naar binnen draaien. Bij een groeiend konijntje gebeurt dit ook en de oogleden gaan naar binnen krullen waardoor de wimpers in het oog gaan staan en er steeds langs strijken waardoor er beschadigingen in het oog komen.


Meestal zijn de oogjes al flink gezwollen als bij foto 3, of zelfs beschadigd als bij foto 5 ( hersteld nog hoor!!)Dan zul je eerst gelijk een antibiotica zalf er in moeten smeren, de zwelling slinkt zie foto 1 en je kunt de schade gaan opnemen. Bij foto 2 trek ik het ooglid iets omhoog waardoor je al goed kunt zien dat het ooglid naar binnen is gekruld. 
ogen van een franse hangoor leveren nog wel eens problemen op. Met name entropion en ontstoken traanbuisjes is aan de orde van de dag.


Ontstoken traanbuisjes ( korstjes inde ooghoeken) Komt vaak voor bij franse hangoren ( foto 4) , door hun diepliggende ogen komen deze nog wel eens in de verdrukking. Let hier ook op tijdens de fok want het vererft sterk. Dus heb je luxe om te selecteren haal deze dieren er dan tussen uit. Zelfs eenzijdige vererving vererft sterk!


Oudere dieren


In het eerste jaar zijn er nog vrij weinig problemen maar zodra het 2e jaar wordt ingegaan krijgen de ogen steeds meer korstjes in de periode van jongen krijgen en verharingen. Je kunt deze tijden ondersteunen d.m.v. bijvoeren ( vitamine preparaten)  Hiermee ondersteun je het proces van beter worden maar weghalen doe je het niet en is ook niet mogelijk. Het wordt nu voor altijd een kwestie van verzorgen en regelmatig schoonhouden. Met een watje met water, of voorzichtig de korstjes er vanaf halen en dan insmeren met een antibiotica zalf.
Dit gaat niet uit zichzelf meer terug!!  Je dierenarts kan d.m.v een simpel hechtinkje het ooglid wat omhoog zetten. 2 weken dient dit te gebeuren dan blijft het oog goed staan. In deze 2 weken dien je 3 keer op een dag te zalven. oogbeschadigingen en ontstekingen zullen vanzelf oplossen met een goede antibiotica zalf.
Bij schapen is dit een veel voorkomende procedure. Dierenartsen met enkel en alleen kleine huisdieren kennen deze procedure niet  altijd.Ectropion of entropion is een oogaandoening bij mens en dier waarbij de ooglidrand, meestal van het onderooglid, wat van de oogbol afstaat, waardoor enigszins een 'bloedhond'-effect optreedt (bij sommige hondenrassen is dit normaal, bij andere wordt het als een afwijking beschouwd). Het leidt er meestal wel toe dat de traanafvoer niet meer normaal via de traankanaaltjes kan verlopen, zodat de tranen over de wangen biggelen. Ook deze afwijking is, bij mens en dier, meestal door een kleine operatieve ingreep wel te corrigeren. Soms is het ook tijdelijk, door zwelling van het onderooglid door andere oorzaken. Oorzaken voor ectropion zijn een verslapping van de kringspier rond het oog en de uitrekking of littekenvorming van de huid onder het ooglid
STAAR

BESCHADIGING

GEZOND OOG
ENTROPION