HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
vlooien, die bij konijnen gevonden worden, zijn meestal de Spilopsyllus cuniculi maar ook deze vlooien worden vaak gevonden bij konijnen:  Pulex irritans, Cediopsylla simples, Odontopsyllus multispinosus, Echinnophaga gallinacea, of Echidnophasis mymecobil. Huis konijnen worden verder regelmatig door de katten of hondenvlo ge´nfecteerd: Ctenocephalides felis of Ctenocephalides canis, respectievelijk.
De aanwezigheid van Ctenocephalides felis kan ernstige jeuken bei katten, konijnen en mensen opwekken. Meestal gaat dit gepaard met een allergische reactie tegen de anti-coagulase enzym, die aanwezig is in het slijm van de vlo. Dit enzym is nodig om de vlooienbeet open te houden.

De bevolking van vlooien die op een konijn leeft is samengesteld door eieren (50%), larven (35%), puppen (10%) en volwassenen (maar 5%). De ontwikkeling van vlooien is snel en zal verdere konijnen bestmetten. Dat is ook een van de redenen dat je wel uitwerpselen vindt maar geen vlooien kunt vinden!

De levenscyclus van een vlooi hangt van de vochtigheid van de lucht en de temperatuur af. Meestal duurt deze tussen 12 en 14 dagen, maar kan tot 6 maanden duren. Binnenshuis duurt een complete cyclus tussen 9 dagen en 4 weken.

Vlooien kunnen dragers zijn van de lintworm parasiet of van besmettelijke ziektes zoals myxomatosis, tularemia (Ziekte van Francis) of pest. Myxomatosis wordt vooral door de konijnenvlo Spilopsyllus cuniculi verspreidt.
Franse hangoren kunnen dus ook vlooien hebben. door hun extreem dikke vacht zie je die niet altijd maar de zwarte korreltjes tussen de haren verraden het.  Een konijn kan jeuk hebben maar het hoeft niet altijd.  Vlooien moeten snel behandeld worden bij een konijn want deze leiden op de lange duur tot bloedarmoede en uiteindelijk al snel daarna tot de dood.  In de praktijk heb je 3 manieren om vlooien te bestrijden n.l.:

Ivomec                                
Stronghold
Vlooienspray van Beaphar.

Alle 3 de middelen zijn maar voor 80% afdoende. Niet alle vlooien reageren goed op eenzelfde middel. Er zijn natuurlijk heel veel soorten vlooien en de ene soort reageert beter op het ene middel dan het andere. Dus na een maand geen verbetering met een van deze 3 middelen dan de andere proberen.

Ivomec
Ivomec is het goedkoopst maar wordt met een naald onderhuids op de rug gespoten dus dat moet je zelf durven te doen. Na spuiten is de vloeistof onderhuids 1 maand actief. Je fokker heeft de ivomac meestal wel in huis om de tentoonstellingsdieren preventief te kunnen behandelen. Als de vlooien gedood zijn en er is geen kans op her besmetting ( door hond of katten b.v.) dan is het daarmee over. Na een maand moeten de vlooien weg zijn. Je zult nog wel zwarte pikjes vinden omdat die tussen die dikke vacht niet makkelijk weg gaan. Maar goed borstelen en je moet de zwarte pikjes minder zien worden. Levende dieren mogen niet meer voorkomen!!
Als ivomec niet heeft geholpen Kun je het beste de vlooienspray van Beaphar proberen Die is heel simpel in gebruik. maar mag echter niet samen worden gebruikt met Ivomec of Stronghold.
spuitinstructies zie hier:

Stronghold
Stronghold wordt met een pipetje in de nek aangebracht. Is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts en erg duur. 25,- voor 3 pipetjes ( 3 maanden) + consultkosten. Het nadeel van stronghold is als 2 konijnen bij elkaar zitten dat de anderen het er af likt en zou hier ziek van kunnen worden. Dus hou ze 2 uur uit elkaar in ieder geval en zorg dat het op de huid tussen de haren is en niet aan de toppen van de haren.


De vlooienspray
De vlooienspray is op basis van permethrine. En is vrij makkelijk op/in de vacht te sprayen met een pompje. even intrekken en uitborstelen. Dit middel mag niet in combinatie met ivomec of stronghold worden gebruikt.
De vlooienspray van Beaphar kost rond de 8.50 let op!! koop ze niet in de aanbieding!! de verpakking is vrij lang houdbaar en kun je heel vaak gebruiken. In de aanbieding wil meestal zeggen dat ze nog maar een paar maanden te gebruiken zijn en dan wordt goedkoop duurkoop! 


Onderhoud , preventie
Als vlooien eenmaal onder controle zijn en her besmetting is goed mogelijk omdat bv het konijn altijd in contact staat met de katten van de buren die geen vlooienband dragen b.v. dan is het wijselijk om of preventief Ivomac te druppelen of de vlooienspray te blijven herhalen maandelijks of pipetjes van Bio Drops te gebruiken op natuur basis 8.95 voor 5 maanden bescherming.


Is herbesmetting mogelijk dan ook de omgeving meebehandelen met de volgende middelen: boor zuur zoals Fleabusters,  Vet-Kem Acclaim Plus,  - Sanofi; Staykil-, Novartis, Indorex, - Verpak,  acaricide spray.
Als een kleed behandeld moet worden, is het aangeraden deze vooraf stof te zuigen, zodat het spray of poeder product er goed intrekt. Een kleed te wassen of te stomen is hier niet aangeraden; het ingebrachte vocht bevordert de overleving en ontwikkeling van de larven. Tijdens de behandeling van een kamer moeten de konijnen ergens anders ondergebracht worden.

ę fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN VLOOIEN