HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
een stukje uit het hoofdstuk snot en pasteurella:


"melkklierontsteking en baarmoederontsteking, alle veroorzaakt door Pasteurella kunnen tot de dood leiden. Abcessen en smettende plekken die geÔnfecteerd raken, kapotte hakgewrichten (sorehocks), zijn ook Pasteurella symptomen."


de  " sorehocks" is een vaak gezien problem bij de franse hangoor en moet dan ook niet gezien worden als een op zichzelfstaand probleem maar als een oorzaak van een ander probleem zoals een weerstand verzwakker....maar waardoor dat is de vraag aan jou om uit te zoeken. wat kan deze wondjes op de hakken veroorzaken.

vaak zoie je als eerste bloed op de tegels en als je goed kijkt en de haren opzij doet dan zie je vaak pas de voetzoolwondjes verscholen achter een bos haar. onder zie je ook foto's van hele rustige voetzoolwondjes bij zware dieren zoals franse hagoren komen deze plekjes zoiezo vaak voor op oudere leeftijd. Zolang ze er maar rustig uit zien geeft dat niks.

- extreeme warmte of kou
- te lang natte poten en niet droog kunen zitten
- slechte hygiene, vies hok
- slechte voeding
- haken aan tanden, doorgroeiende kiezen
- alle soorten infecties
- mijt, wormen, schurft
- inwendige oorzaak
- verharing
- veranderen van hok / ondergrond. Van weinig ruimte naar veel ruimte b.v op tegels
- stress, verhuizen
- te lange nagels voor langere tijd waardoor gewichts verdeling op de voet anders wordt


wat kun je er aan doen?


Ik gebruik zelf blauwe spuit antibiotica ( alamycin van aerosol of CTC sparay van eurovet), dit spul gebruiken ze vaak bij wonden bij schapen. je spuit de wond daar mee in en hou de wond zo schoon. het prikt en ze vinden het niet fijn maar je houd de wond schoon. Maar zoek altijd naar de oorzaak / bron waardoor de pasteurella uitbreekt die de wonden veroorzaakt wat de voetzoolwonden is dus niet de oorzaak maar een gevolg van..... De spuit antibiotica is trouwens ook uitstekend te gebruiken bij wonden met made erin.
vaak geef ik er ook nog 1 ml oxytetracycline bij ( lang werkende antibiotica) om de pasturella terug te dringen.


gebruik absoluut geen ACEDERM wondspray. dit sluit de wonden af, en ontstekingen en wild vlees vormt zich.


Let op  de voetzoolwqonden waar ik het hier over heb zijn vaak wonden midde op de voeten iets naar achter. Je hebt ook wonden echt op de hak op het uiteinde. die worden vaak veroorzaat door een verkeerde pootstand. waardoor het gewicht een grote rol speelt.

Je hebt ook nog andere ernstigere soort voetzoolwonden n.l bumble feet.

Er is vrij weinig bekend over de bumble foot / bumble feet / Ulcerative Pododermatitis veroorzaakt door de bacterie staphylococcus.  De voetzoolwonden zien er veel heftiger uit als sore hocks de voetzoolwondjes worden grote abscessen /bulten  waardoor het konijnen slecht kan lopen en veelpijn heeft zonder behandeling is vaak aantasting van het bot een gevolg en inslapen is dan vaak de enige oplossing. Een behandeling strategie is er niet echt ook die zit helaas een beetje in de experimentele fase. Hoe ik ze nu behandel is:
1 kerr in de 2 dagen oxytetracycline spuiten 1 ml
Om de dag openhalen leegknijpen waar het kan en goed alle gaten van de wond met curaclox behandelen.  Bind de wond niet af maar zet het konijn op een schone zachte ondergrond die aborbeerd zodta het wondvocht uit de poten gewoon eruit kan lopen en niet opgesloten wordt . Voor zover we weten is het wondvocht waarscheinlijk besmettelijk dus laat geen meerdere konijnen op 1 opervlak lopen en maak deze met dettol schoon.  Metacam mag elke dag gegeven worden naar het aantal kilo's ( pijnstiller) Beweging is wel belangrijk om de bloodsomloop in de poten te bevorderen.
Hoe ze het krijgen vindt ik zelf nogal vaag.
Konijnen op een slechte ondergrond of slechte hygiŽne zouden het krijgen maar in alle gevallen waar ik het nu bij heb gezien is hier geen sprake van.
Zelf vermoed ik dat als de weerstand zakt pasturella de sore hocks, dus voetzoolwondjes veroorzaakt ( fijt ) of dat voetzoolwonden worden veroorzaakt achter op de hakken door een verkeerde stand van de poten ( fijt) zodra dit wondjes worden kan er natuurlijk een huidinfectie optreden veroorzaakt door staphylococcus ( eigen interpretatie) die uiteraard besmettelijk kan wezen in het hokals medebewonders.

woordenboek verklaring van staphylococcus aureus.

Staphylococcus aureus  is een stafylokok die toxinen afscheidt. Toxinen hebben een negatieve werking op het menselijk lichaam. S. aureus zit normaal op de huid van mens en dier en op de slijmvliezen, zoals de neusholte. Als de bacterie door de huid heen het lichaam binnendringt kan deze huidinfecties en bij infectie van bestaande wonden, ook na operaties infecties van de wond veroorzaken, maar ook urineweginfecties, longontsteking en uierontsteking bij koeien. S. aureus onderscheidt zich van andere stafylokokken doordat de bacterie coagulase positief is terwijl de anderen coagulase negatief zijn.
© fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN VOETZOOLWOND
SORE HOCKS rustig

SORE HOCKS rustig

SORE HOCKS niks?

SORE HOCKS stiekum toch!

BUMBLE FEET

BUMBLE FEET

SORE HOCKS heftig