Heel veel mensen kijken met verbazing altijd naar mijn konijnen als ze hun konijntje komen halen. En vragen zich af hoe ik dit voor elkaar heb gekregen... Laat ik even duidelijk zijn. Ik hoef niks te doen want konijnen zijn gewoon hartstikke zindelijke beesten. En als je een beetje snapt hoe ze werken dan maakt dat het een stuk gemakkelijker om ze zindelijk te krijgen.
Een konijn kiest altijd een hoek uit om te plassen geef je hem veel ruimte zal hij overal plassen om z'n geurtjes uit ze zetten en in de loop van de week ( en) zie je dat er 1 hoek overblijft waar bijna alles geplast wordt. Wij mensen willen liever niet dat het konijn kiest maar dat ze het doen op de door ons aangewezen plaats.....mmmm
Als je een kooi binnen hebt staan en je komt thuis met je nieuwe konijn zet hem dan in die kooi en hou hem daar een paar dagen totdat het echt zijn kooi is.
Een konijn is een gewoontedier en het is de kunst om te zorgen dat hij eerst een vaste gewoonte creëert m.b.t het plassen op de bak wat hij het liefst op een absorberende plek wil doen. Dus in de kale kooi alleen een plasbak zetten voor de helft gevuld met vlas of andere bodembedekking hooi en stro bieden we aan in een ruif die we boven de plasbak hangen. Alles wat er uit valt nu valt dan in de plasbak en creëren we zo geen nieuwe plasplek als de ruif ergens anders zou hangen.
Je zult zien dat de nieuwkomer nog veel in zijn nieuwe plasbak licht. een veilig plekje wat bekend is van thuis. Dat geeft helmaal niks. Als hij een plasje buiten de bak zou doen doe je er wat vlas overheen strooien dat het goed geabsorbeerd is en dan veeg je het met blik en veger weer op en doe je het in de plasbak dat de geur in de plasbak komt. Ook alle keutels vegen we op en gooien we niet weg maar leggen we in de plasbak. Veel mensen gaan de fout in door elke dag de plasbak schoon te maken. niet doen er moet een duidelijk ruikende herkenbare plaats zijn waar zijn plas en keutels liggen zeker in het begin. Ook als je de bak schoonmaakt doe dit nooit met schoonmaakmiddel!! maar gewoon met warm water afspoelen.
De keutels die hij rondstrooit hebben niet altijd met zindelijkheid te maken. Ze kunnen een hapje voor onderweg zijn zo van ik leg ze hier neer en ik kom zo terug om ze op te eten. Of territorium afzetten in het begin als hij nog vreemd is. Laat ze maar even liggen maar doe ze wel consequent oprapen en in de plasbak gooien. Je zult zien dat dit keutelen elke dag minder wordt.
Doe elke dag een nieuw laagje vlas op de oude laag zodat het konijn schoon blijft zitten en jij elk dag kunt controleren hoeveel keutels hij gelegd heeft en hoe ze eruit zien. Hiermee controleer jij de gezondheidstoestand van je konijn. Keutels vertellen je n.l. bijna alles zie hoofdstuk "FH en keutels".
Als je in een paar dagen geen plasjes buiten de plasbak meer vindt en de keutels zijn ook acceptabel dan mogen we hem af en toe vrij laten Doe dat in begin nog niet te lang want in de ontdekkingstocht in de nieuwe wereld kan hij nog wel eens vergeten om terug te gaan naar zijn plasbak dus 10 min per keer laten lopen en dan een tijdje terug in zijn hok, als je ziet bij het terugzetten dat hij gelijk gaat plassen mag je hem natuurlijk weer er uit laten. De kunst is het voorkomen dat hij gaat plassen dus dat hij een nieuwe gewoonte creëert. Het blijft natuurlijk een gewoonte dier. Keutels die hij neergooit kun je weer teruggooien in zijn hok/ plasbak. maar je zult zien dat dat vnl. geurkeutels zijn iets glimmende/natter/ geurt sterker dan de normale keutels uit zijn bak die geur keutels is om zijn terrein te verkennen/ af te bakenen en boodschappen voor eventuele andere huisdieren. Dit moet je los zien van zindelijkheid dat is plassen. Deze geurkeutels worden in de loop van de paar weken elke dag minder tot helemaal niks. Maar onder invloed van hormonen of andere konijnen in de ruimte of huisdieren zie je dit vaak terugkomen. Dit heeft dan niks met zindelijkheid te maken maar met hormonen. Bij een mannetje wordt het tijd om ze te laten helpen, bij een vrouwtje....succes!! :)
als een konijn in een andere hoek gaat plassen dan waar jou plasbak staat kun je nog de bak verzetten naar de andere hoek, gaat hij dan weer in de andere hoek zitten kun je een 2e bak er in zetten. Om te kijken of je het zo oplost en als het een week goed gaat en hij gebruikt maar 1 bak dan haal je de schone weer eens weg om te kijken of het zo blijft.
Dames na een maand of 6/7 of in het vroege voorjaar feb./ maart willen nog wel eens onzindelijk worden o.i. van de hormonen. Plasbakken uitgraven het complete hok op de kop zetten over plassen etc. ineens buiten het hok alles gaan doen. Dit is een normaal verschijnsel afleren kun je het niet je kunt er wel mee om gaan. Door te begrijpen waarom ze het doet ben je natuurlijk al halverwege. Mw. is wil zwanger worden en haar hormonen gieren door haar lijf heen. Ze plast en keutelt overal om de mannen aan hun verstand te brengen dat hun de ware zijn en er klaar voor zijn. De nestel drong is holen graven ...bij gebrek aan grond wordt de plasbak uitgegraven... Voorzie in die behoefte en doe b.v veel hooi en stro in haar hok zodat ze daar mee aan de gang gaat. Of b.v een 2e plasbak erbij waar ze in kan graven of een nieuwe bak om juist in te plassen omdat ze in de oude aan het graven is... Je ziet er is geen passende oplossing..."Go with the flow" Je moet een ongestelde vrouw ook niet vertellen dat ze haar hormonen in bedwang moet houden!.....Tenzij je ruzie zoekt. Das bij de konijnen net zo, begripvol en werken met de dingen die je hebt om het zo aangenaam mogelijk te maken voor beide partijen.
Als het uit de hand loopt is castreren ( dat heet ook castreren bij vrouwen) een optie om de hormoonhuishouding wat te dimmen.
Als een man of vrouw buiten zijn hok ineens onzindelijk wordt of langzaam steeds erger moet je hem weer beperken in zijn vrijheid om weer een gewoonte te creëren met zijn plasbak. Maar denk ook eens aan wat anders. Als een ram van 1,5 altijd zindelijk is geweest en je vindt ineens meerdere plasjes buiten zijn bak denk dan aan de volgende dingen:
blaasontsteking, nierstenen, blaasgruis. aanwijzingen kunnen zin. magerder, slechter in zijn vacht, pijn hebben, bloed bij de urine, opgezet geslachtsdeel, vaak zitten en proberen te plassen, kleine plasjes doen i.p.v grote, misschien slechter eten, voetzoolwonden, snot, traanoogjes, zichzelf onderplassen dus de poten en geslachtsdeel vaak nat.
Maar ook een nieuw huisdier kan resulteren in onzindelijk gedrag met name een ander konijn. Daar doe je bar weinig tegen, alleen castreren is goed te proberen.
nog wat regeltjes /tips:
- Maak heel weinig de plasbak schoon met een schoonmaakmiddel. Liefst 1 keer in het half jaar. De konijnen vinden een plasbak onwijs stinken en zien het niet meer als hun bak met de bijbehorende geurtjes en kunnen een nieuwe hoek gaan kiezen.
- Zet de bak altijd in een zelfde hoek vaak zie je dat ze dan in de oude hoek gaan plassen als je ze verkeert terugzet. Of ze gaan slepen, gooien met de bak.
- Omgooien of verslepen van de bak kun je wat afremmen door b.v een halve stoeptegel onder in de plasbak te leggen.
- Plasbakken voor een FH moeten zo rond de 55 bij 35 zijn maar met name is de hoogte van belang!! 15 cm anders plassen ze over de rand heen als ze de kont optillen.
- Een klein laagje vlas in de bak geeft onaangename geuren als de plas aan de lucht bloodgesteld wordt. daarom moet de plasbak half vol dus 7 cm ongeveer de plas zakt dan naar beneden en wordt hermetisch afgesloten waardoor geurtjes minder kans krijgen.
- Een keer per jaar de plasbak goed schoonmaken? antikal zorgt ervoor dat je de urine steen die zich door de pels vormt kunt verwijderen.
- Gaat de ram sterker ruiken na een half jaar? Dit heeft vaak niks met urine te maken maar meer met de geurklieren. Vindt je dit hindelijk kun je hem castreren en is de geur over 9 van de 10 keer.
- Ook een beetje deo rodent of geurstop in de plasbak maskeren eventueel de geur wat als je het nodig is. Meestal ruik je het niet met 1 keer inde 5 dagen verschonen.
- Als je het hok in de huiskamer hebt staan dan is zaagsel vervelend omdat het zo'n bende wordt. vlas werkt aardig goed. mocht er nog teveel aan de poten blijven hangen kun je wat hooi of stro in de plasbak leggen wat als filter dient dat er niks aan de poten blijft hangen.
- Houtkorrels mag je voor de 16 weken liever nog niet gebruiken i.v.m verstopping.
- 2 konijnen in een hook hebben in 70% van de gevallen een 2e (eigen) plasbak nodig. Dit zie je vanzelf als er een consequent in een andere hoek gaat plassen. vaak is dit de eerste 2 maanden nog niet aan de orde geweest.