lesje konijnenbegrip:
Een konijn die je in een hok zet is verlegen en verkent de boel na 3 dagen ongeveer is zijn hok van hem en wordt ie elke dag zelfverzekerder na een tijdje zal hij de volgende stap gaan nemen. "Zo dit is mijn huis en nu eens kijken of die andere met die korte oren die elke dag ff in mijn hok komt kijken de baas is of dat ik hem aan kan" In zijn huis is hij de baas en iedereen die daar in komt is zijn vijand behalve zijn partner jij in dit geval als jij eten geeft zal hij je misschien in het begin aanvallen. Je zet de voerbak laag op de grond neer dus je benadert hem laag zoals een ongeschikt konijn zou doen dus dat betekend dat hij de baas mag zijn en valt jou aan met zijn poten. Als je hier niks aan doet is de rangorde duidelijk en is hij de baas en zal hij dit blijven doen elke keer als jou hand het hok in komt. Hij is dan de "King of the Kastel" en zal de baas zijn . Hij zal je op een gegeven moment ook als vreemde gaan beschouwen en er mogen geen vreemde in zijn kasteel. Wat zou jij doen als er ineens een vreemde jou huis in zou lopen en aan je spullen kwam ik zou woest zijn en hem onmiddellijk mijn huis uit gooien. Dus met koppelen zet je dan ook niet zomaar een ander konijn in "zijn" huis. Als je hem uit zijn hok haalt wordt het een ander verhaal. Ik respecteer die zelfde vreemde die net in mijn huis kwam wel als ik hem gewoon op straat tegen kom als vreemde. als ik samen met die vreemde in een vreemd huis wordt gezet zal het de eerste tijd goed gaan. Bij konijnen werkt dit ook zo en zal er dan wel een rangorde moeten komen wie de baas boven wie wordt. Sommige konijnen zijn zo zelfverzekerd dat zelfs uit het hok halen en op neutraal terein koppel niet voldoende is en moet er ook nog een stukje stress aan te pas komen om ook dit konijn van zijn voetstuk af te gooien......hoe doen we dit? heel simpel een stukje auto rijden!
Mijn eigen ervaring is dat Franse hangoren net zoals in alles een stuk makkelijker zijn dus ook wat koppelen betreft. Je hebt dominante karakters en sulletjes. Je snapt dat de kans van slagen bij 2 dominante minder is als 2 verschillende karakters waar de rangorde sneller duidelijk is.
Zet een Franse hangoor nooit zomaar in het hok van een ander, De kans dat ze elkaar afmaken is groot. Ga doordacht te werk en koppel ze op totaal vreemd terrein, hoe angstiger of gedesoriënteerde ze zijn hoe beter. Bv. je eigen konijn meenemen naar de fokker als je je nieuwe gaat ophalen is een goed idee. ( zie het eerste stuk je haalt hem uit zijn eigen huis en gooit hem van zijn voetstuk) Zet ze daar in een ren/ hok en kijk hoe ze reageren. Rijden op elkaar, elkaar negeren wat achter elkaar aan rennen is prima. Als dit goed gaat zet je ze gelijk bij elkaar in de doos/ draagmand en ga naar huis, zet ze daar in een nieuw geurtjesvrij hok waar ook het oude konijnen absoluut onbekend is. Of het is zijn oude hok waar hij al minimaal 4 dagen niet in heeft gewoond en waar jij in de tussentijd flink hebt gepoetst. Tenzij het leeftijdsverschil groot is, dus een heel jong konijn kan in z'n eigen hok blijven ( die is nog niet zelfverzekerd genoeg en staat niet op een voetstuk) en daar kun je een nieuw ouder konijn bijzetten. niet andersom. Als je geen alternatief hok hebt kun je ze gewoon in het hok van het konijn zetten wat er al woonde. Grote kans dat dit goed gaat maar op bovenstaande manier gaat het in 100% van de gevallen goed.
Heb je maar 1 hok, leen dan een draadkooi bij iemand anders zet daar de 2 konijnen in en laat ze daar 3 dagen en maak het oude hok heel goed schoon, sop het uit van onder tot boven dat de geurtjes weg zijn zodat je met een schone lij kan beginnen. Ze zullen in eerste instantie verdwaasd stil zitten en heel langzaam en waakzaam de boel gaan verkennen, de dominante zal het snelste uit z'n schulp kruipen de andere blijft angstiger zitten. Het duurt een tijd voordat het hok helemaal verkend is. De techniek is dat ze elkaars geur en aanwezigheid al getolereerd hebben voordat ze eigen zijn in het hok. Als dat te snel gebeurt, dus als ze na 5 minuten al zoiets hebben van zo dit is mijn hok nu nog even die indringer eruit beuken.
Als er zoveel vreemde geurtjes in de omgeving zijn zoeken ze steun aan elkaar je kan dit proces nog eens extra stimuleren door met een handdoek elkaars geuren aan elkaar te geven of zelfs nog viezer elkaars keutels of plas in elkaar haren te smeren. Wat is goed gedrag? Elkaar negeren en op elkaar rijden ( bepalen wie de baas boven wie wordt) wat is slecht? Elkaar echt constant aanvallen en dan zo erg dat ze elkaars buiken met de achterpoten proberen open te halen.
Mocht het niet lukken haal ze dan een paar dagen uit elkaar en doe dan opnieuw een poging…de aanhouder wint vaak, Elke poging is een nieuwe start. Gaat het daarentegen goed haal ze dan ook niet meer uit elkaar anders kun je weer opnieuw beginnen.
2 Vrouwtjes gaat best goed. Op de correcte wijze aangepakt moet het lukken 10-20 % kans dat het niet lukt. Voedsters ouder dan 1,5 jaar zou ik niet meer koppelen ( als ze Al die tijd alleen heeft gezeten). Hoe ouder de voedster hoe groter de kans is dat het niet meer lukt. Met 2 jonge voedsters die met elkaar opgroeien is er een kleine kans dat ze na verloop van tijd toch met elkaar gaan vechten als de puberteit zijn intrede doet of in het voorjaar als onder invloed van het weer de hormonen gaan opspelen. Moeder en dochter is ook vaak een leuke combinatie. Geef 2 dames lekker de ruimte want 2 vrouwen die op elkaars lip zitten........Daar kun je vast wel wat bij bedenken!
! oudere vrouw met 1 jonger vrouwtje van 8 weken gaat beter dan 2 volwassenen aan elkaar te koppelen percentagegewijs. Een jong dier zal n.l. automatisch ondergeschikt zijn t.o.v. de oudere. En een ouder dier buigt niet zomaar voor de ander daar gaat soms een heftige strijd aan vooraf.
1 mannetje 1 vrouwtje is de beste combinatie, geen probleem, neem eerst een mannetje , castreer hem en vanaf 2 weken wachttijd neem je een jong vrouwtje, of oud erbij ( dan 6 weken wachten na castratie). zo geef je je zelf wat bedenktijd en gebeuren er geen ongelukjes met alle gevolgen van dien. Dit vindt ik zelf het meest ideale koppel.
Zet absoluut geen vrouwtje en mannetje bij elkaar om samen op te groeien met de gedachten: Ik haal de man wel weg als hij gecastreerd moet worden want dan ben je n.l al vaak te laat met alle gevolgen van dien.
2 rammetjes ( Franse hangoren) kan prima samen mits ze onder de 10 weken samen gekoppeld zijn. dan gaan ze n.l. spelenderwijs de rangorde bepaling door. Je mag ze niet meer uit elkaar halen en voor de 5 maanden tegelijkertijd laten castreren ( anders kan de rangorde veranderen). Veel konijnen sites spreken dit tegen, maar let op een Franse hangoor is niet als alle andere konijnen!
2 oudere FH of een jonge en een oudere Franse hangoor kunnen in 50% van de gevallen dit is een kwestie van uitproberen maar wel onder begeleiding van iemand die er verstand van heeft , die weet hoe ze te koppelen en wat te doen als het mis gaat.
Let er wel op dat als je een Franse hangoor hebt die ontzettend leuk is en de hele dag achter je aan huppelt, dat betekend dat jij zijn partner bent. Geef je hem een nieuw Franse hangoor maatje dan ben jij je maatje kwijt en zal hij niet meer achter je aan huppelen! Dus denk goed na of je dat wel wilt.
Een Franse hangoor alleen in huis is niet zielig de interactie met het gezin, andere huisdier is groot genoeg om de aandacht te krijgen die hij nodig heeft.
Zet je hem buiten is het wel aan te raden hem een partner te geven.
Ik heb het hierboven alleen gehad over koppelen met Franse hangoren, geen andere rassen. Ik heb verschillende andere rassen gekoppeld aan Franse hangoren maar vaak gaat dat toch moeizaam door het verschil van karakter en bewegelijkheid, net of ze een andere taal spreken. Maar het moeizame gedeelte lag nooit aan de Franse hangoor altijd aan het andere ras.