HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL
Hier zal ik proberen uit te leggen wat het verschil of belang is van erkende en niet erkende kleuren.

Erkende kleuren zijn kleuren die binnen de Nederlandse standaard beschreven /erkend  zijn en goedgekeurd zijn door de standaardcommissie om deel te mogen nemen aan de tentoonstelling en mee te dingen voor een predikaat. Een niet erkende kleur binnen het Franse hangoor ras mag gewoon meedoen bij de tentoonstelling en wordt ook gewoon gekeurd naar type en bouw, en zal ook de daar bij behorende punten krijgen. Het eindresultaat zal niet worden opgeteld maar er zal NE NIET ERKEND op de kaart komen staan en geen, O, V,G,ZG,F of U.


Niet erkende kleuren Franse hangoren zijn kleuren die niet in binnen de Nederlandse tentoonstelling standaard beschreven / erkend zijn. Deze mogen echter wel meedoen met de tentoonstellingen mit ze uiteraard getatoueerd zijn maar zullen als eind predikaat een NE niet erkend op hun beoordeling krijgen en niet in aanmerking komen voor prijzen dus als het ware voor "spek en bonen mee doen"

Niet erkende kleuren kunnen erkend gaan worden als een fokker serieus met een kleur aan de slag gaat en deze uitdaging aan  gaat. Heel veel mensen hebben dit al geprobeerd en tot nu toe is er maar een succesvol geweest, de Mignon kleur is de eerste kleur in de hele geschiedenis van de franse hangoren die er bij is gekomen d.m.v een erkenningsproces.  Je moet je realiseren dat als je aan zo'n proces begint dat je echt minimaal 20 dieren in je stal moet hebben zitten voor een periode van 4 tot 8 jaar.  Dit is een zeer tijdrovenede, serieuze en kostbare zaak. met wijnig finacieele middelen tijd, ruimte en middelen en collega fokkers die meehelpen door ook een aantal dieren te willen meeshowen en fokken is dit een onbegonnen zaak.


Bij de niet erkende kleuren zitten kleuren die vanuit een ander ras zijn ingefokt binnen de Franse hangoren. Deze zijn heel moeilijk te vermeerderen omdat er maar een paar van zijn. je kunt het dier moeilijk verbeteren, zit snel in inteelt doordat versbloed beperkt is zoals de oranje kleur. Inkruisen met b.v fawn of welke andere kleur dan ook lijd onmiddellijk tot verslechtering van de kleur.


Je hebt ook niet erkende kleuren die in het buitenland , Duitsland en Engeland b.v. wel erkend zijn .
Claudine ester van de website oranje Franse hangoren en Denise DUivelshof zijn in Nederland de enige fokker die die niet erkende kleuren in Engeland naar Nederland haalt en er serieus mee fokt volgens de Nederlandse standaard.  Binnen deze kleuren is vers bloed aan te voeren vanuit het buitenland. Met deze dieren is het beste om kleur bij kleur te houden.
Deze dieren worden v.n.l aan liefhebbers verkocht die vallen voor een van deze bijzondere kleuren en niet aan tentoonstellingsfokkers.
Omdat er beperkte bloedlijnen lopen van deze buitenlandse kleuren en je niet weet of het raszuiver is is het ook niet verstandig om deze van particulieren aan te schaffen.
Claudine ester en Denise duivelshof zijn de enige adressen waar je aparte kleurtjes kunt aanschaffen binnen het franse hangoor ras die dat doet binnen de normen van de franse hangoren, karakter, type , gezondheid, bouw, en gewicht.  Met het hard en verstand op de juiste plek i.p.v de portemonee wat nogal veel voorkomt bij fokkers van niet erkende kleuren. 
Er komen regelmatig nieuwe kleuren bij door het wild weg kruisen van deze bijzondere kleuren waardoor kleurmutaties eindeloos zijn.

Kleuren die zij momenteel fokt zijn:

Franse hangoor in de kleur, Oranje

Franse hangoor in de kleur, Harlekijn

Franse hangoor in de kleur, Geel

Franse hangoor in de kleur, Blauw otter

Franse hangoor in de kleur, Bruin otter

Franse hangoor in de kleur, Zwart otter

Franse hangoor in de kleur, Bruin

Franse hangoor in de kleur, Magpi

Franse hangoor in de kleur, Sallander

Franse hangoor in de kleur, Otter fox kleuren

Franse hangoor in de kleur, Alle kleur varianten met witte oren.

Je hebt ook een niet erkende kleur zoals Fawn, dit is een kleur die je d.m.v. kruisingen uit de bestaande kleuren naar voren kunt toveren net als bij Mignon is gebeurt. Als toevalstreffer komt deze kleur regelmatig in nesten naar boven. als met deze toevalstreffers paart krijg je na 2e generatie al 100% Fawn uit deze combi en is dus erg sterk. zo'n kleur zou nog wel goed lukken om erkend te krijgen.

Niet erkende kleuren kunnen diverse namen hebben omdat ze simpelweg niet erkend zijn dus naamloos zijn in nederland. ze krijgen dan vaak de kleur naam mee van het land waar ze vandaag komen. maar deze namen kunnen afwijken van de nederlandse kleur naam omdat deze kleur binnen een ander ras wel bestaat in de nederlandse standaard.

B.v oranje , als oranje ooit erend zou worden in nederland zou deze niet onder de naam oranje verder kunnen gaan omdat oranje binnen de standaard een konijn is wat helemaal oranje is ook op zijn buik. En de niet erkende oranje kleur die in nederland vanuit duitsland ons land in is gekomen heeft een witte buik kleur.

konijngrijs is de benaming van de kleur waar het wilde konijn mee bekend is. in Engeland heeft deze kleur chestnut ( walnoot)
Kleuren kennen en benoemen / herkennen is heel erg moeilijk.  Zolang een kleur nog niet erkend is kan de naam altijd veranderen. Alleen als de kleur binnen de nederlandse standaard niet bekend is dan mag je zelf er een naam aan geven.


fransehangoren.com 2010. All rights reserved

FRANSE HANGOREN EN NIET ERKENDE KLEUREN