Wat wil je hebben, een ram ( man) of een voedster ( vrouwtje). Ik zal in het kort proberen uit te leggen wat in mijn ervaring het verschil is tussen voedsters en rammen. Naast deze uiteenzetting moet je ook rekening houden dat elk konijn z'n eigen karakter heeft. Een Franse Hangoor is heel makkelijk aaibaar en lief t.o.v andere kleinere konijnen. Maar naast dit gegeven heeft elk dier natuurlijk z'n eigen persoonlijkheid. De voedster is lief maar ze heeft net als elke vrouw haar nukken. Een rammetje is heel stabiel maar een vrouwtje is wispelturiger. Als je nooit meerdere Franse Hangoren hebt gehad, dan  merk je dit verschil bijna niet. Heb je er een aantal gehad, dan  zul je dit verschil zeker merken.
Vrouwtjes zijn echte gravers  ( als ze jongen willen en in het voorjaar als ze geslachtsrijp zijn en het gaat kriebelen t.o.v mannen). Maar de vrouwtjes ruiken nauwelijks en sproeien meestal niet, kan wel hoor!!. Ik persoonlijk vindt dat rammetjes schoner/ zindelijke zijn als vrouwtjes. Rammetjes kunnen beginnen te sproeien v.a een maand of 4/5. Dit doen ze voornamelijk als er andere vrouwtjes in de buurt zijn. Zijn er geen andere huisdieren, dan zal hij dit bijna niet doen. Ik zet m'n rammetje binnen altijd in een hok tegen de muur aan. Tegen de muur heb ik een plaat gezet om de muur te beschermen tegen het eventuele sproeien. Doet hij het een keer dan is er niks aan de hand. De lucht is niet heel erg smerig zoals die bij katten kan wezen maar heel erg zoet van geur en kort van duur. Na castratie is het sproeien gelijk afgelopen.  Eenmaal de deur of raam open is de geur zo weg. Dan hebben we het rammelen van de ram. Bij een ram hebben we het meegemaakt dat hij steeds boven op de katten wou kruipen. Andere rammen deden dit weer niet. Dus ook onder de konijnen heb je rammen waar de potentie groter bij is als bij anderen. Dit gedrag is ook seizoensgebonden. In het voorjaar (febr/ maart) worden de mannen behoorlijk geil. In april/ mei zakt dit weer. Voor elke Franse Hangoor geldt dat elk dier zijn eigen karakter heeft. Net als bij mensen, en ook zijn eigen slechte eigenschappen heeft. Dus als een konijn niet zindelijk wordt of aanvallend wordt in zijn hok ( kijk bij het stukje agressieve FH),  vraag dan om advies bij je fokker en leer er mee om gaan of het gedrag te veranderen. Doe je konijn niet weg omdat je hem niet begrijpt of omdat jij het niet leuk vindt. Heb respect voor elkaars fouten! Je doet tenslotte ook je kind niet weg als ie in z'n broek plast!!!
Als je maar 1 konijn wilt, voor binnen of buiten, dan adviseer ik een ram te nemen i.v.m het lieve karakter t.o.v een voedster. Wil je er 2 tegelijk neem dan 2 voedsters of 2 rammen, bij vele andere rassen gaan 2 rammen niet samen bij FH gaat 2 rammen percentage gewijs  succesvoller als 2 vrouwen. Bij 2 rammen is wel de voorwaarde dat je ze met 5 maanden laat castreren absoluut niet later en allebij tegelijk om de rangorde niet te verstoren. Of eerst een ram, castreer hem bij een maand of 5 - 8 en daarna een voedster erbij . Dit laatste is het meest ideale koppel. Als je 1 ram neemt ben jij z'n vriendje maar neem je er een 2de bij dan trekken ze naar elkaar en niet naar jou! Dus wat wil je, er naar kijken en er zo plezier eraan hebben of er lekker mee bezig zijn en veel tijd aan besteden?... dan zou ik een ram nemen.
In huis kun je 1 FH die heeft genoeg interactie met het gezin. Maar wil je er een buiten nemen kun je het beste er 2 nemen uiteindelijk.

fransehangoren.com 2010. All rights reserved

RAM OF VOEDSTER
HOME
TE KOOP
CONTACT
DE FRANSE HANGOOR WINKEL